Uchazeči o post pražského primátora se střetli v debatě: rozděluje je pohled na dopravu i bydlení

Magistrát Hl. Města Prahy

Magistrát Hl. Města Prahy Zdroj: profimedia.cz

Soud v kauze opencard. Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda
Zdeněk Hřib
Jakub Landovský
Jiří Pospíšil, předseda TOP 09
Jan Čižinský a sdružení Praha Sobě
6
Fotogalerie

Pětice kandidátů na primátora hlavního města se sešla v pražském Kongresovém centru. Debata, kterou pořádaly obchodní komory, se zaměřila na ekonomickou analýzu jednotlivých předvolebních slibů. 

Jedním z klíčových témat, které Pražany momentálně sužuje, byla doprava. Všichni diskutéři se shodli na tom, že primární je zahájení stavby metra D, dostavby silničního okruhu a zavadení P+R parkovišť. Jakub Landovský označil za vlajkovou loď ČSSD zavedení městské hromadné dopravy zdarma. Jako příklad uvedl estonskou metropoli Tallinn, kde to prý funguje.

Jiný názor vyjádřil Jan Chabr z uskupení Spojme síly pro Prahu. „MHD zdarma je hloupost a v tom Tallinnu to nefunguje,“ řekl. Podle Landovského funguje MHD zdarma ve více než 50 městech.

Situaci bydlení chtějí kandidáti řešit hlavně zrychlením schvalovacích procesů. „Musíme dostavět všechny rozestavěné projekty. V následujícím roce bychom tak podle něj mohli postavili deset až dvacet tisíc bytů, protože stavbaři stavět umějí,“ řekl Bohuslav Svoboda z ODS. 

Jakub Landovský by chtěl z Prahy udělat město jako je Vídeň a to pořádáním velkých kulturních akcí. „Perspektivní je opera a výtvarné umění, které by mohly podpořit i státní instituce. Dovedu si představit, že město zařídí MHD zdarma i pro turisty, kteří se za to podívají třeba na nějaké reklamy v telefonu. Jen nevím, kdo nám sem bude jezdit, až Piráti prosadí těch pět kytic marihuany pro každého,“ řekl.

V otázce o „smart city“ se kandidáti shodli na tom, že stávající model současné koalice byl nepoužitelný a předražený. Podle Bohuslava Svobody se magistrátu pod vedením Adriany Krnáčové povedlo vytvořit jen předraženou Wi-Fi na Petříně a chytré lavičky s USB.

Podle Jana Chabra se musí stát digitální páteří města Operátor ICT. „Bude to velké cloudové úložiště Prahy, bez nějž se Praha zatím nikam nepohne. Pokud chceme řídit město efektivně, musíme znát chytrá data – heatmetry, které nám dovolují sledovat pohyb lidí, ale nezjistíme jejich identitu. Pak můžeme město efektivně řídit,“ řekl.

Petr Stuchlík dorazil až na závěrečné slovo a jako jediný začal mluvil anglicky, po chvíli přešel do češtiny. „Já jsem kdysi tlumočil, tak vám to trošku komplikuji. Hnutí ANO se snaží naslouchat a kombinovat to s vizemi, které podnítí veřejnou diskuzi. Máme to těžší v tom, že musíme obhajovat, ale upřímně řečeno paní primátorka mohla odvést lepší práci,“ řekl v závěrečném dvouminutovém vystoupení.