Drahoš odevzdal kandidaturu na prezidenta, nasbíral přes sto čtyřicet tisíc podpisů

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš, bývalý šéf Akademie věd

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš, bývalý šéf Akademie věd Zdroj: Foto Aha! - Martin Hykl

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš, bývalý šéf Akademie věd
2
Fotogalerie

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš pro svou kandidaturu na prezidenta získal přes 142 000 podpisů občanů. Kandidaturu dnes odevzdal na ministerstvu vnitra. Drahoš řekl, že sebral více než 157 000 podpisů, část z nich jeho tým kvůli nesrovnalostem vyřadil.

Termín na odevzdání kandidatury ministerstvu vnitra je do 7. listopadu. Dosud tak učinili bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, textař a podnikatel Michal Horáček, hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig, šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Volební speciál o prezidentských volbách najdete zde >>>

Podle ministerstva vnitra kandidátní listinu s podporou poslanců podal i další kandidát, jeho jméno ale zatím není známo. Dva další zájemci o Hrad vnitru nedoložili potřebné podpisy.

V nejbližších dnech by se měli zaregistrovat i další kandidáti. Více než 50 000 podpisů se podařilo sesbírat také současnému prezidentu Miloši Zemanovi. Podrobnosti chtějí jeho spolupracovníci sdělit na pondělní tiskové konferenci. Další uchazeči se snaží získat podporu politiků a senátorů.

Kompletní a aktuální přehled prezidentských kandidátů najdete zde >>>

Dostatek senátorských podpisů deklaroval v minulosti bývalý šéf úřadu vlády Karel Štogl. Ten ve čtvrtek sdělil, že ale pravděpodobně kandidovat nebude. Podnikatel Vladimír Boštík má údajně více než 50 000 občanských podpisů, dosud ale ani nezaregistroval svůj volební účet u kontrolního úřadu.