Kam půjdou miliony z kampaní? Nejvíce na účtu zbude zřejmě Zemanovi

Miloš Zeman ve volebním štábu

Miloš Zeman ve volebním štábu Zdroj: ČTK

Miloš Zeman ve volebním štábu
Miloš Zeman ve volebním štábu
Miloš Zeman (73)
Miloš Zeman
Štáb Jiřího Drahoše
23
Fotogalerie

Prezidentští kandidáti musí podle zákona věnovat zbylé peníze z kampaní na dobročinné účely. Charity si letos přijdou na víc než před pěti lety, hlavně díky „nekampani“ Miloše Zemana.

Podpora dětí a hospicová péče – na tyto účely poputují přebytečné peníze drtivé většiny letošních kandidátů na prezidenta. Vyúčtování kampaní zatím není ani zdaleka uzavřeno, a to ani u neúspěšných kandidátů, většina z nich ale už má představu, na kterou charitu poputují jejich peníze. Možnosti jsou přitom takřka neomezené.

„Veškeré peněžní prostředky na volebním účtu nevyužité na volební kampaň se převedou na sociální, zdravotní, sportovní, ekologický, kulturní nebo jinak veřejně prospěšný účel, a to v rozsahu a způsobem, který určí kandidát na funkci prezidenta republiky,“ říká zákon.

Jedním z největších dárců bude zřejmě současná hlava státu Miloš Zeman, který přispěje své oblíbené organizaci. „Pan Zeman věnuje veškerý výnos svého volebního účtu, ze kterého nic neutratil a neutratí, na Fond ohrožených dětí – Klokánky,“ uvedla mluvčí Zemanovy kampaně Barbora Filípková.


Vše o druhém kole prezidentských voleb čtěte zde >>>


Zeman má na svém účtu zhruba 4,5 milionu korun, většinu z toho tvoří dary firem, které jsou napojené na holding Czechoslovak Group zbrojaře Jaroslava Strnada. Prezident však již dříve uvedl, že na kampaň nic nehodlá utratit. Na začátku ledna se nicméně ukázalo, že kampaň za něj platí spřátelené spolky. 

Akademik a Zemanův soupeř ve druhém kole Jiří Drahoš má nyní na svém účtu přes deset milionů korun, od prvního kola voleb mu poslali další miliony jak dosavadní sponzoři, tak i ti noví. Drahoš zatím utratil 28,7 milionu korun, dalších deset milionů plánuje vložit do kampaně před druhým kolem. 

Drahoš nicméně zatím neví, koho podpoří ze zbylých peněz. „Manželé Drahošovi přispívají pravidelně několika charitativním organizacím a ještě se rozhodnou, zda přispějí na jednu nebo více z nich. Také se rozhodnou podle toho, kolik z kampaně zbude,“ řekla Drahošova mluvčí Kateřina Procházková. 

Diplomat Pavel Fischer věnuje zbylé peníze na hospicovou péči, konkrétní projekt ještě nevybral. „Částka bude v řádu desetitisíců, maximálně statisíců,“ uvedl. Ani hudebník a podnikatel Michal Horáček nemá dokončené účetnictví, sám navíc avizoval, že poskytne část prostředků kampani Jiřího Drahoše. „Pokud nějaké prostředky zbudou, budou rozděleny mezi hospic u sv. Štěpána v Litoměřicích a dětský domov ve Slaném,“ sdělil Horáčkův mluvčí Jiří Táborský. 


Čtěte profily kandidátů Miloše Zemana a Jiřího Drahoše >>>


Lékař Marek Hilšer počítá, že mu na účtu zbude jen malá částka. „Plánujeme peníze poslat na podporu paliativní léčby na KARIM. Paní Hilšerová na této klinice pracuje, pan Hilšer KARIM také dobře zná. Oba si uvědomují, jak potřebnou věcí budování a rozvíjení paliativní péče je. Přejí si, aby lidé v Česku mohli poslední dny života prožít důstojně, bez bolesti a v okolí svých nejbližších,“ uvedla Hilšerova mluvčí Pavla Čechová.

Jak to bylo před pěti lety?

Před pěti lety poslali prezidentští kandidáti včetně finalistů na charity jen desítky tisíc korun. Vítěznému Zemanovi zbylo na účtu 35 tisíc korun, které věnoval Fondu ohrožených dětí na projekt Klokánek. Zeman tehdy za kampaň utratil přes 37 milionů korun, jeho soupeř ve finále Karel Schwarzenberg o milion méně. Ten rozdělil zbylých 115 tisíc korun třem projektům týkajících se nemocných dětí, pacientů s roztroušenou sklerózou a sociálně potřebných lidí. Ostatní kandidáti rozdělili dary v tisících.

Šéf asociace zbrojařů Jiří Hynek chce poslat peníze projektu BuduPomahat.cz, půjde podle něj řádově o tisícikoruny. Podnikatel Vratislav Kulhánek pošle peníze Dětské dopravní nadaci, kde je sám dlouholetým členem správní rady. Hudebník Petr Hannig nic posílat nechystá. „Nic nám nezbude,“ vysvětluje. Expremiérovi Mirku Topolánkovi také nic nezbude, říká jeho spolupracovník Edvard Kožušník.

Kandidát

Zůstatek ke dni 18. 1. 2018

Podpora charity

Miloš Zeman

4,5 milionů korun

Fond ohrožených dětí - Klokánci

Jiří Drahoš

10,1 milionů korun

Ještě se rozhodne

Pavel Fischer

785 tisíc korun

Hospicová péče, zatím neví konkrétní organizaci

Michal Horáček

71 tisíc korun

                    

Hospic u sv. Štěpána v Litoměřicích a dětský domov ve Slaném

Marek Hilšer

122 tisíc korun

 

Centrum paliativní a podpůrné péče na klinice KARIM při 1. LF UK

Mirek Topolánek

1,8 milionu korun

Zatím nic neplánuje

Jiří Hynek

9 635 korun

BuduPomahat.cz

Petr Hannig

2 854 korun

Zatím nic neplánuje

Vratislav Kulhánek

307 tisíc korun

Dětská dopravní nadace