Musí mít uchazeč o post premiéra zajištěnou důvěru Sněmovny? Ptali jsme se kandidátů

Kandidáti na prezidenta ČR, zleva: Drahoš, Fischer, Hannig

Kandidáti na prezidenta ČR, zleva: Drahoš, Fischer, Hannig Zdroj: ČTK

Mirek Topolánek: Ano. Požadoval bych většinu bez podpory extrémních stran. Jednáním o sestavení vlády bych pověřil vítěze voleb bez dalších podmínek. Očekával bych ale, že přijde s návrhem na sestavení vlády, která bude mít většinovou podporu v Poslanecké sněmovně. V současné chvíli existuje v parlamentu celá řada možných koalic, žádná jednání o jejich vytvoření ale hnutí ANO jako vítěz voleb nevedlo. Postup prezidenta Zemana, který dal zelenou menšinové vládě Andreje Babiše a k tomu přidal ještě bianko šek na druhý pokus, považuji za postup v rozporu s ústavními zvyklostmi.
Michal Horáček: Nepožadoval. Ústava nic takového nepředepisuje a já bych jednal striktně podle ústavy.
Pavel Fischer: Ne.
Jiří Hynek: Jednáním o sestavení vlády bych pověřil zástupce vítězné strany, má jednoznačné právo prvního pokusu. Je zodpovědností budoucího premiéra, aby si podporu ve sněmovně vyjednal. Pokud toho není schopen, tak nastupuje další v pořadí. Nevěřím tomu, že by někdo sestavil vládu, dal prezidentovi návrh na její jmenování a neměl vyjednanou podporu. To by bylo hochštaplerství. Požadovat 101 podpisů předem nepovažuji za demokratický postup.
Petr Hannig: Nepožadoval. Pokud by ovšem nezískal potřebnou většinu, pověřil bych sestavením vlády druhou stranu na pásce. Pokud by ani to nepřineslo kýženou většinu, pak zbývá pokus o sestavení vlády prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny. Při neúspěchu tohoto posledního pokusu bych inicioval vypsání nových voleb.
10
Fotogalerie

Mezi klíčové pravomoci hlavy státu patří pověření lídra politické strany či hnutí, aby vyjednával o sestavení vlády. Požadovali by prezidenští kandidáti předtím, než by potenciálního premiéra pověřili jednáním o sestavení vlády, aby měl jistou sněmovní většinu? Odpovědi uchazečů o Hrad čtěte v galerii.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka