Omilostňovali by prezidenští kandidáti? Zeptali jsme se

Pražský hrad

Pražský hrad Zdroj: profimedia

Mirek Topolánek: Řekl jsem to mnohokrát. Udělení milosti si umím představit jen z vážných zdravotních nebo humanitárních důvodů. U abolice je situace trochu jiná, protože není výlučnou pravomocí prezidenta, ale podléhá kontrasignaci premiérem nebo pověřeným členem vlády, de facto se připravuje na ministerstvu spravedlnosti, ne na Hradě. Prezident se má na jejím znění s vládou dohodnout. Také s ní by se mělo šetřit.
Michal Horáček: Abolici bych neudělil v žádném případě. Jde podle mého o znevážení činnosti orgánů činných v trestním řízení a soudů. Klausova abolice byla jedna z největších pohrom, které nás potkaly, narušila důvěru lidí v to, že férová pravidla platí pro všechny. Milosti bych naopak uděloval. Jde o užitečný nástroj, který může pomoci tam, kde je zákon příliš tvrdý.
Pavel Fischer: S velkou opatrností, obezřetností, s každým případem bych se chtěl podrobně seznámit. Pak bych se rozhodl podle svého svědomí s plnou odpovědností.
Jiří Hynek: Velmi opatrně. Zvažoval bych je pouze ve výjimečných případech, například z humanitárních důvodů. A pak bych je pečlivě zdůvodnil. Jeden případ znám. Dlouhodobě týraná žena zabila svého partnera a byla odsouzena za vraždu. Je to slušný člověk, jen ve zkratu „vyřešila“ svou strašnou situaci a zabila svého trýznitele. Jí bych milost dal. Abolici bych nevyužíval.
Petr Hannig: Kolektivní amnestie je vhodná při přeplnění věznic. Já sám bych amnestii udělil v rámci stého výročí vzniku novodobého státu. Týkala by se bagatelních trestných činů. Z nedbalosti, při řízení motorových vozidel či třeba činu zanedbání povinné výživy, aby otcové mohli fakticky výživné platit, což, když jsou za mřížemi, nemohou. Milosti bych udílel, neboť se mnohdy soudí příliš dle litery zákona a duch zákona uniká.
10
Fotogalerie

Zřejmě nejvyšší pozornost vyvolala milost prezidenta Miloše Zemana, skrze kterou se dostal na svobodu odsouzený vrah Jiří Kajínek. Jaký je názor prezidentských kandidátů na instituty abolice a udělení milosti? Jak by k jejich užívání přistupovali? Odpovědi čtěte v galerii.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka