Špaček: Z debaty na Primě jsem znechucen. Havel by v takovém prostředí neuspěl

Ladislav Špaček

Ladislav Špaček Zdroj: Foto: Dana Kolářová

Ladislav Špaček
Václav Havel se svým mluvčím Ladislavem Špačkem.
Ladislav Špaček byl tiskovým mluvčím prezidenta Václava Havla.
Václav Havel se svým mluvčím Ladislavem Špačkem.
5
Fotogalerie

První televizní duel prezidentských kandidátů vyvolal ostré reakce. Bývalý novinář a moderátor, tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla, spisovatel, pedagog a odborník na etiketu Ladislav Špaček je podle svých slov zcela znechucen z předvolební debaty, kterou odvysílala v úterý televize Prima. Nejednalo se prý o žádnou skutečnou debatu, jako spíše o gladiátorský zápas. Dodává, že Václav Havel by se za takových podmínek předvolebního boje do funkce prezidenta nikdy nedostal. 

Jak ze své pozice odborníka na etiketu a komunikaci hodnotíte průběh debaty na Primě?

Jsem z ní znechucen. Jsem znechucen gladiátorským představením, které Prima uspořádala. Ty davy, které bučely, ryčely a hlučely, vytvořily takovou kulisu, že rozhodně nešlo o debatu kandidátů, ale šlo o, jak říkám, gladiátorské zápasy. Bohužel lidé, kteří tam seděli (a možná i mnozí jiní) chápou volbu prezidenta republiky jako finále nějakého fotbalového utkání. Že ho někdo vyhraje.

Vůbec se nebere v úvahu to, že prezidentem by měl být člověk, který by měl hájit naše zájmy v zahraničí, který by měl kultivovat českou politickou scénu, který by měl dobře reprezentovat naši zemi a bránit hodnoty, na kterých je tato země tradičně vystavěna.

Takže, aby se prezidentem stal ten, který vymyslí více jízlivostí, impertinencí, urážek a zlomyslností na toho druhého...To je podle mě naprosto zcestná metoda, jak vybrat vhodného prezidenta republiky.


Vše o prezidentských volbách najdete zde >>>


Narážíte teď i na chování kandidátů?

Ne ne, narážím na princip té debaty. Tedy na to, čemu se říká debata, protože to debata nebyla. V debatě přece nebudou bučet a ryčet hosté, kteří jsou pozváni k tomu, aby přihlíželi. To tomu dalo takto nechutný ráz. A celá debata se zvrhla v to, kdo bude sarkastičtější, kdo bude jízlivější, ten vyhraje. A to není princip, který já bych byl ochoten v souvislosti s volbou hlavy státu vyznávat.

A máte tedy nějaké připomínky i přímo k vystupování obou kandidátů?

Ne. Oni se jen přizpůsobili té atmosféře a tomu prostředí. Nebudu rozebírat jednotlivé výroky, to je úplně zbytečné. Celý ten princip je naprosto ujetý a naprosto mimo. Já preferuju kulturní kultivovanou debatu.

Máte v plánu sledovat i druhou z debat, kterou odvysílá Česká televize ve čtvrtek, moderovanou Světlanou Witowskou?

Rozhodně ne. Ztratil jsem chuť sledovat tohle klání, protože já mám pro výběr prezidenta zcela jiná kritéria než tyhle davové scény, tyhle gladiátorské zápasy. Opravdu mě to nezajímá, spíše znechucuje.


Profily kandidátů: Miloš Zeman a Jiří Drahoš


Kdo je tedy vaší volbou pro budoucí hlavu státu České republiky?

To si nechám pro sebe. Nechci to takto veřejně prohlašovat. Ale rád bych k tomu ještě něco dodal. Kdyby přímá volba byla zavedena hned z počátku existence České republiky, tak by nikdy nebyl českým prezidentem zvolen Václav Havel, protože ten by v takové aréně a v takovém zápase nikdy nemohl uspět.

Průběh druhého kola prezidentských voleb sledujte v online přenosu >>>

A přitom to byl prezident, kterého nám záviděl celý svět a který vybudoval naší republice respekt a důvěru na celé zeměkouli! Takže jako kritérium pro výběr prezidenta je tento způsob ten nejhorší možný.

Myslíte konkrétně systém přímé volby prezidenta?

Ano. Kdyby ta debata probíhala kultivovaně, to znamená, že by kandidáti seděli ve studiu a debatovali by spolu… Ale to, co jsme viděli včera, tak to rozhodně není ono. Tudy cesta nevede.

Vše o druhém kole čtěte zde 


Miloš Zeman chce do kampaně nasadit dceru. Podle expertů nepomůže >>>


Zemanovi více hlasů na území Česka nemusí stačit. Podívejte se proč >>>


Přečtěte si rozhovor s Jiřím Drahošem o sportu >>>


Světem dnes hýbe také bitcoin a další kryptoměny. Vše o nich čtěte zde >>>

Kam se vydá cena bitcoinu a dalších kryptoměn? Napoví tento článek >>>