Termín prezidentských voleb se blíží. Kdy si udělat čas?

Volby, urna

Volby, urna

První kolo volby prezidenta proběhne v pátek a sobotu 12. a 13. ledna 2018. Pokud nikdo z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu všech hlasů, bude se po dvou týdnech konat kolo druhé, konkrétně 26. a 27. ledna. Stejně jako v případě parlamentních voleb se hlasuje v pátek mezi 14. a 22. hodinou v sobotu pak 8. a 14. Česko by tak svoji (staro)novou hlavu státu mělo znát nejpozději do večera 27. ledna.

Termín voleb podle zákona

Volby se mají konat v posledních dvou měsících volebního období stávajícího prezidenta, nejpozději pak měsíc před vypršením jeho mandátu. Jiná situace by nastala, pokud by se úřad prezidenta uvolnil rezignací nebo smrtí hlavy státu.

V takovém případě je lhůta pro zvolení jeho nástupce tříměsíční. Kandidátní listiny se uzavírají 66 dní před prvním kolem voleb. Kandidát může z voleb odstoupit nejméně 24 hodin do jejich zahájení.

Voličský průkaz

Pro voliče volící mimo místo svého trvalého bydliště je důležité si včas zařídit voličský průkaz. Osobně je o něj možné si o něj na úřadě zažádat do 18. hodiny 10. ledna 2018. Při podávání písemném je pak lhůta 5. ledna 2018. Okno pro žádost je dost krátké – úřady voličský průkaz mohly vydávat až od 28. prosince.

Kdo a jak volí

Hodit volební lístek do urny může každý svéprávný občan České republiky starší 18 let. Dokonce se může zúčastnit i druhé fáze prezidentských voleb, pokud plnoletosti dosáhne mezi prvním a druhým kolem.

Každý volič dostane do schránky v místě svého trvalého bydliště obálku s hlasovacími lístky. Ke každému kandidátovi přísluší jeden lístek. Je možné si je ale vyzvednout i přímo ve své volební místnosti.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka


Volby probíhají v dopředu vybraných volebních místnostech na základě informací od příslušného obecního nebo městského úřadu. Pokud zdravotní indispozice voličovi nedovolí dojít přímo do volební místnosti, můžou za ním přijít dva členové volební komise s přenosnou hlasovací urnou.

Volič se informace o své příslušné hlasovací místnosti dozví na webových stránkách svého města nebo obce.