Transparentní účty prezidentských kandidátů: co se stane s penězi po volbách

koruny, peníze

koruny, peníze Zdroj: profimedia.cz

Pražský hrad
2
Fotogalerie

Prezidentské kandidáty zákon limituje i ve výdajích na volební kampaň. Ať je dotyčný milionář, nebo “člověk z lidu”, v prvním kole může utratit maximálně čtyřicet milionů korun. Všechno pak musí být vidět nejen v účetnictví, ale také na transparentním volebním účtu.

Transparentní bankovní účet

Volební účet si musí zřídit všichni kandidáti, kteří se zapojí do boje o prezidentský post. Jedná se o bankovní účet, který podle zákona umožňuje bezplatný a nepřetržitý přístup třetích osob k zobrazování přehledu platebních transakcí na tomto účtu. Uložené peníze lze použít pouze na financování volební kampaně. Každý výdaj musí mít svůj záznam v účetnictví.

Kandidát si ho může založit u banky, spořitelního a úvěrního družstva nebo u zahraniční banky, která má pobočku umístěnou na území České republiky. Povinnost se ale netýká pouze volby nového prezidenta, volební účet musí mít také kandidující strany, hnutí a koalice.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka


Kdy si ho musí kandidát založit?

Termín pro založení volební účtu je nejpozději do pěti pracovních dnů od chvíle, kdy předseda Senátu rozhodne o vyhlášení volby prezidenta republiky a jeho rozhodnutí vyjde ve sbírce zákonů. Zároveň tím startuje také volební kampaň. Prezidentští kandidáti to museli stihnout do 4. září loňského roku.

Uchazeč o post hlavy státu má také povinnost oznámit založení účtu Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Za přestupky pak hrozí pokuta od třiceti tisíc do půl milionu korun.

Prezidentské kandidáty limituje zákon i v utrácení za volební kampaň. Před prvním kolem voleb mohou utratit maximálně čtyřicet milionů korun a když postoupí do druhého kola, mohou na kampaň přidat dalších deset milionů korun.


Přehled všech kandidátů najdete zde >>>


Co když peníze zbydou?

Veškeré peněžní prostředky, které na volebním účtu zbydou, poslouží na sociální, zdravotní, sportovní, ekologický, kulturní nebo jinak veřejně prospěšné účely. V rozsahu i způsobu pak dává zákon kandidátovi na prezidenta volnou ruku. Teprve po tom, co peníze převede, může volební účet zrušit.

Haléřové příspěvky

Někteří odpůrci prezidentských kandidátů dávají svůj postoj najevo tím, že jim na volební účty posílají příspěvky v řádu haléřů. Současně s tím připojují i vzkazy. Kvůli poplatku za příchozí platby, který některé banky účtují, pak může takový příspěvek znamenat i ztrátu.

Transparentní účty kandidátů

Miloš Zeman - Fio banka

Jiří Drahoš - Komerční banka

Pavel Fischer - Fio banka

Petr Hannig - Fio banka

Marek Hilšer - Fio banka

Michal Horáček - Fio banka a ČSOB

Jiří Hynek - Česká spořitelna

Vratislav Kulhánek - Fio banka

Mirek Topolánek - Česká spořitelna