Zeman dostal od Strnadovy firmy první velký dar na kampaň

Prezident ČR Miloš Zeman se 23. listopadu zúčastnil otevření výstavy Poklady Pražského hradu ve Státním historickém muzeu v Moskvě.

Prezident ČR Miloš Zeman se 23. listopadu zúčastnil otevření výstavy Poklady Pražského hradu ve Státním historickém muzeu v Moskvě. Zdroj: ČTK

Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše premiérem
Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše premiérem
Prezident Miloš Zeman (vlevo) a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v Lánech
Prezident věnoval hejtmanu Šimkovi nástěnnou plastiku vytvořené z trámů a podlah zbouraných starých stodol a chalup Vysočiny.
Prezident Miloš Zeman debatoval v Brně se zaměstnanci společnosti Fides Trade.
8
Fotogalerie

Jen několik týdnů před prvním kolem prezidentských voleb dostala současná hlava státu Miloš Zeman dvoumilionový dar na kampaň. Dosud měl jen několik stovek tisíc, které neutrácel. Prezident totiž tvrdí, že kampaň nevede.

První velký dar pochází od firmy Dako-cz, kterou ovládají zbrojař Jaroslav Strnad a slovenský podnikatel ruského původu Alexej Beljajev. Společnost vyrábí brzdové systémy pro kolejová vozidla. Dako-cz Zemanovi poslala dva miliony korun, jak vyplývá z prezidentova transparentního účtu.

"Potvrzuji, ze Dako-cz věnovalo na transparentní účet pana prezidenta dva miliony korun. Jedná se o výraz uznání za práci pana prezidenta pro Českou republiku a je na panu prezidentovi, jak tyto prostředky užije," řekl deníku E15 mluvčí Strnadova holdingu Czechoslovak group, kam Dako-cz spadá, Andrej Čírtek.

Zeman se se Strnadem dobře zná. Zbrojař byl před volbami největším sponzorem zemanovské SPO, peníze tehdy také putovaly přes firmu Dako-cz.

Podnikatel Strnad je také například většinovým vlastníkem automobilky Tatra nebo majitelem firmy Excalibur Army, která prodává vojenskou techniku. Zeman opakovaně české zbrojaře a vývoz jejich výrobků podporoval. Strnad a jeho firmy jsou také významným dodavatelem pro českou armádu.

Nyní má Zeman na svém účtě 2,4 milionu korun, kromě Strnadova daru však tvoří většinu transakcí haléřové dary jeho odpůrců. Prezident nicméně při ohlášení kandidatury uvedl, že kampaň vést nebude a neúčastní se ani debat. Jeho cesty po krajích však například Úřad pro dohled na hospodařením stran a hnutí považuje za kampaňovou aktivitu a prezident je bude muset vykázat. Jeho kandidaturu navíc podporují například billboardy, které zaplatilo sdružení jeho přátel, nebo letáky.

Nejvíce darů zatím obdržel z prezidentských kandidátů Jiří Drahoš, který získal již více než dvacet milionů korun, další protivník Michal Horáček rovněž operuje s vysokými částkami, kampaň si ale celou platí sám.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka