Prezidentský souboj pohánějí miliardáři. Zdaleka nejvíce podpory dostává Drahoš

Jiří Drahoš

Jiří Drahoš Zdroj: Foto Aha! – Jakub Poláček, Martin Sekanina, ara

Jiří Drahoš s manželkou Evou po boku zamířil na ministerstvo vnitra. Předat své archy s podpisy od občanů (3.11.2017)
Jiří Drahoš s manželkou Evou po boku zamířil na ministerstvo vnitra. Předat své archy s podpisy od občanů (3.11.2017)
Mirek Topolánek
Michal Horáček předal na ministerstvu vnitra petiční archy a kandidátní listinu. Podpisů sesbíral kolem 115 tisíc, řadu archů ale jeho tým vyřadil. Na ministerstvo tak dorazil se zhruba 86 tisíci podpisy. Potřeba je 50 tisíc.
Kandidát na prezidenta Michal Horáček přišel 1. listopadu v doprovodu manželky  a svých podporovatelů předat na ministerstvo vnitra v Praze kandidátní listinu a petiční archy.
11
Fotogalerie

Peníze z byznysu se šikují především za akademikem Jiřím Drahošem. Michal Horáček si kampaň financuje sám, Miloš Zeman ji prý nedělá.

Zájemci o prezidentský post mají za sebou významný milník – v úterý vypršela lhůta pro podání kandidatury do lednových voleb na ministerstvo vnitra. V cestě kampaní kandidátům pomáhají sponzoři včetně miliardářů i běžných občanů. Jediným, kdo zcela odmítl finanční pomoc zvenčí, je textař a podnikatel Michal Horáček, který si kampaň financuje sám. Od oznámení kandidatury investoval již 17 milionů korun.

Nejdelší zástupy sponzorů se objevují v kampani bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše, který zatím získal od dárců přes 20 milionů korun. Nejštědřejší byl zatím zakladatel Jablotronu Dalibor Dědek, který Drahošovi daroval dva miliony korun. Dědek podpořil i lékaře a aktivistu Marka Hilšera, kterému poslal 50 tisíc korun.


Přehled prezidentských kandidátů najdete zde >>>


Druhým největším Drahošovým sponzorem je podnikatel Martin Hájek, který Drahošovi daroval 1,5 milionu. „Jde o podnikatele v oblasti nové digitální ekonomiky,“ řekla Drahošova mluvčí Lenka Pastorčáková s tím, že Hájkovu identitu nechtěla upřesnit.

Třetím největším dárcem je lázeňský magnát a bývalý manažer Penty Eduard Bláha, který Drahošovi poslal přes dvě svoje firmy celkem 1,3 milionu korun. Osm set tisíc korun Drahoš získal od dua vydavatelů Miroslava Motejlka a Petra Skočdopoleho.

Za těmito dárci následuje dlouhá řada „půlmilionových“ sponzorů. Pět set tisíc korun Drahošovi poslal například spolumajitel e-shopu Mall.cz Jakub Havrlant se slovy „Česko potřebuje slušného prezidenta“.

Stejnou částkou přispěl také hlavní akcionář Škody Trasportation Tomáš Krsek, spolumajitel finanční skupiny RSJ Libor Winkler, vlastník firmy Wikov Martin Wichterle, spolumajitel nakladatelství Albatros Jaroslav Horák, investorka Silke Horáková, majitel společnosti Poda Martin Šigut nebo investiční skupina BPD partners. Sto tisíc korun daroval Drahošovi realitní holding Finep.

Drahoše podpořily i osobnosti mimo byznys, například bratr bývalého prezidenta Václava Havla Ivan nebo Drahošovi předchůdci v čele Akademie věd Václav Pačes a Helena Illnerová. Peníze se linou i od politiků, v úterý například přišel dar od europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL). „Chci prezidenta, který nás bude spojovat. Chci prezidenta, který bude plnit svoji ústavní roli a nebude politikařit,“ uvedla Šojdrová. Drahoš zatím podle Pastorčákové utratil necelých 12 milionů korun.

U ostatních kandidátů se jména miliardářů takřka neobjevují. Výjimkou je bývalý šéf Škoda Auto Vratislav Kulhánek, kterého sponzoruje šéf obnovené ODA a miliardář Pavel Sehnal.

Celkem mohou kandidáti před prvním kolem voleb utratit až 40 milionů korun, ve druhém dalších deset milionů. Před pěti lety nejvíce peněz za kampaň utratil současný prezident Miloš Zeman, konkrétně 37,2 milionu. Karla Schwarzenberga stál souboj 36,3 milionu a Jana Fischera, kterého kampaň značně zadlužila, zhruba 25 milionů.

Zeman tentokrát hodlá utratit maximálně několik set tisíc korun. „To bude na volební aktivity úplně stačit,“ řekl prezident, který však má díky svému postavení zajištěný prostor v médiích.


Čtěte profil Miloše Zemana >>>


Kdo kandiduje na prezidenta?

Miloš Zeman (73)
Miloš Zeman, v pořadí třetí prezident České republiky, se v lednu 2018 pokusí post hlavy státu obhájit. Před volbami slíbil, že nebude vést předvolební kampaň. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí ale upozorňuje na to, že kampaní jsou i jeho cesty po krajích.
Podpora kandidatury: 113 tisíc podpisů občanů
Příjmy volebního účtu k 7.11.: 422 900 korun
Voličské preference podle dat CVVM: 34 procent
Kurz na výhru podle sázkových kanceláří: 1,7:1 (shodně Fortuna i Tipsport)

Jiří Drahoš (68)
Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš bude kandidovat jako nezávislý kandidát a jako prezident České republiky chce být autentický a nezávislý. Podle průzkumů je jedním z favoritů na vítězství v souboji o prezidentský post.
Podpora kandidatury: 142 tisíc podpisů občanů
Příjmy volebního účtu k 7.11.: 20 836 000 korun
Voličské preference podle dat CVVM: 22 procent
Kurz na výhru podle sázkových kanceláří: 3:1 (shodně Fortuna i Tipsport)

Michal Horáček (65)
Michal Horáček je textař, producent a bývalý majitel sázkové kanceláře Fortuna. Kandidaturu oznámil již v listopadu 2016. Letos pětašedesátiletý multimilionář zveřejnil svůj program, veřejnosti dal fakta o svém zdravotním stavu i o majetku. 
Podpora kandidatury: 86 tisíc podpisů občanů
Příjmy volebního účtu k 7.11.: 17 543 020 korun
Voličské preference podle dat CVVM: 13 procent
Kurz na výhru podle sázkových kanceláří: 11:1 (Fortuna), 10:1 (Tipsport)

Mirek Topolánek (61)
Bývalý premiér a někdejší předseda ODS Mirek Topolánek ohlásil svou kandidaturu těsně před termínem pro podání přihlášek. Topolánkovu nominační listinu podepsali senátoři, mezi nimi i někteří členové ODS. 
Podpora kandidatury: 10 senátorů
Příjmy volebního účtu k 7.11.: Zatím žádné
Voličské preference podle dat CVVM: v posledním průzkumu ještě nebyl zahrnut
Kurz na výhru podle sázkových kanceláří: 6:1 (Fortuna), 5:1 (Tipsport)

Vratislav Kulhánek (73)
Bývalý ředitel Škody Auto je kandidátem politické strany ODA, o jejíž obnovu se pokouší miliardář Pavel Sehnal. Ten je také prakticky jediným sponzorem Kulhánkovy kandidatury, na jeho volební účet poslal už pět milionů korun. Pro kandidaturu využil podporou 20 poslanců.

Jiří Hynek (56)
Šéf Asociace obranného průmyslu kandiduje za politickou stranu Realisté. Ve sněmovních volbách ji neúspěšně vedl v Ústeckém kraji. Kandiduje s podporou 22 poslanců. Na jeho volebním účtu se však zatím neprojevila přízeň, kterou Realistům projevil miliardář Marek Dospiva, takže celkové příjmy jeho kampaně se pohybují kolem 160 tisíc korun. Nejštědřejším dárcem byl dosud středočeský lídr Realistů Daniel Bartek, který Hynkovi poslal 50 tisíc korun.

Marek Hilšer (41)
Lékař a občanský aktivista se dlouho trpělivě snažil sehnat 50 tisíc občanských podpisů, ale sehnal jich zhruba o sedm tisíc méně. Proto v poslední chvíli vsadil na podporu 11 senátorů. Jeho volební účet žije z drobnějších darů, dosud na něj přišlo zhruba 345 tisíc korun. Nejštědřejší byl zakladatel Jablotronu Dalibor Dědek, který Hilšerovi poslal 50 tisíc korun.

Pavel Fischer (52)
Bývalý velvyslanec ve Francii a někdejší poradce Václava Havla se do soutěže o Pražský hrad přihlásil až začátkem října. Jeho kandidaturu posvětilo 17 senátorů. Na volebním účtu mu dosud přistálo zhruba 365 tisíc korun, nejvíce, celých 100 tisíc, přispěl Jiří Jirkovský z česko-švýcarské obchodní komory.

Petr Hannig (71)
Skladatel a producent vedl do sněmovních voleb krajně pravicový blok Rozumní, za který kandidoval i aktivista Adam B. Bartoš stíhaný za nenávistné postoje vůči Židům. Hannig sehnal podpisy dvacítky poslanců. Výdaje na kampaň příliš neřeší, na jeho volebním účtu leží zhruba tři tisíce korun.

Vladimír Boštík (58)
Podnikatel a bývalý starosta obce Vraclav na Orlickoústecku je jednou ze záhad letošních voleb. Dosud si nezřídil volební účet, přestože mu to ukládá zákon. Na konci srpna ovšem vydal překvapivé prohlášení, že sehnal 63 tisíc podpisů občanů a hlásí se do boje o Hrad. Nicméně se spekuluje, že kandidaturu kvůli zdraví vzdá.

Josef Toman (68)
Podobnou záhadou jako Boštík je i Josef Toman, který sám sebe označuje za „stratéga“. Tvrdí, že ministerstvu vnitra poslal 75 tisíc občanských podpisů, volební účet dosud nezaložil. Na internetu se chlubí podporou „think-tanku“ narodniinstitut.cz, který se hlásí k politice Marine Le Penové či Vladimira Putina.