Kampaň začíná od nuly. Babiš označuje Pavla za válečného štváče

Billboard Andreje Babiše v pražských Stodůlkách.

Billboard Andreje Babiše v pražských Stodůlkách. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Billboard Andreje Babiše, na kterém voličům avizuje, že zastaví současnou vládu.
2
Fotogalerie

Jen pár hodin poté, co se zavřely volební místnosti a statistici spočítali odevzdané hlasy, natvrdo začala kampaň před druhým kolem prezidentské volby. V té se střetnou bývalý premiér a milardář Andrej Babiš s vysloužilým generálem Petrem Pavlem. Prvně jmenovaný už naznačil, jakou komunikační strategii zvolí, jelikož se po celém Česku objevily billboardy s textem, které naznačují, že Andrej Babiš je zárukou míru. 

„Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják. Prezident Babiš,“ nebo „Zastavím vládu. Pomůžu lidem. Prezident Babiš.“ Tyto texty se objevily na billboardech Andreje Babiše, který se zřejmě pokusí mobilizovat své voliče před druhým kolem prezidentské volby. V tom prvním ho volilo 35 procent voličů, což v absolutních číslech znamenalo přes 1,9 milionu hlasů. 

Do kampaně před druhým kolem tedy Babiš vstupuje s nepřímým lživým obviněním Petra Pavla, který nikdy neřekl, že by chtěl „Česko zavléct do války“. Petr Pavel reagoval na Babišovy výpady na Twitteru: „Babišovy lži není třeba rozebírat. Je třeba se jim shovívavě usmát a hlavně se nenechat odradit. Pokud to zvládneme, prohraje.“

„Kampaň už začala být vyhrocená. S Andrejem Babišem asi ani jiná být nemůže. Jde ale především o střet dvou různých pojetí světa. Andrej Babiš reprezentuje chaos, populismus a spíše vytváření problémů a rozdílů než jejich řešení. To, co se snažím reprezentovat já, je respekt k pravidlům, slušnost, snaha hledat řešení a transparentnost, a to nejen vůči mé historii, ale ke všemu, co dělám,“ uvedl Pavel pro E15.

Billboard Andreje Babiše, na kterém voličům avizuje, že zastaví současnou vládu.Billboard Andreje Babiše, na kterém voličům avizuje, že zastaví současnou vládu.|E15 Jan Vařečka

Na Babišovu novou kampaň reagoval také blízký spolupracovník Petra Pavla a bývalý diplomat Petr Kolář v rozhovoru pro E15. „V menších obcích a městech se Babišův manipulativní příběh o tom, že Pavel pošle české občany bojovat na Ukrajinu, rozebírá. Bohužel mu věří i lidé, které nelze označit za hloupé,“ řekl Kolář.

Podobné billboardy, které v neděli rozvěsil po Česku Babiš, už se loni objevily v Maďarsku, kde s nimi vyrukovala Orbánova vláda. Orbána označuje Babiš za svého přítele, s nímž by v případě zvolení prezidentem rád více spolupracoval.

Mobilizace voličů zřejmě bude Babišova hlavní šance na úspěch, nicméně už počet hlasů, které bývalý premiér v prvním kole získal, byl pro řadu odborníků překvapivý. „V zisku Babiše je ale i úskalí pro druhé kolo. Na rozdíl od Zemana v prvním kole 2018 už voliče mobilizoval silně v prvním kole. Nyní musí spíše měnit názory těch, co ho nevolili a dali hlas dalším kandidátům, či doufat v propad účasti u Petra Pavla,“ napsal na Twitter sociolog Daniel Prokop. 

Už v sobotu na tiskové konferenci po sečtení všech hlasů Andrej Babiš tvrdě útočil na volebního protivníka, Petr Pavel jeho kritiku a označení za válečného štváče označil za absurdní. 

Odcházející prezident Miloš Zeman, který na Pražském hradě strávil posledních deset let, už stihl vyjádřit podporu Andreji Babišovi. Svou volbu zdůvodnil tak, že šéf hnutí ANO je zkušenější politik a že v civilizovaných západních zemích není zvykem, že by v nejvyšší ústavní funkci působil bývalý voják. Druhé kolo voleb se koná 27. a 28. ledna.

VIDEO: Prezident Zeman o volbách a duelu Pavel vs. Babiš

Video placeholde
• Mall TV, Blesk TV