Karel Diviš se stává kandidátem na prezidenta. Rohanová a Janeček končí

Kandidát na prezidenta Karel Diviš

Kandidát na prezidenta Karel Diviš Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Denisa Rohanová, kandidátka na prezidentka ČR.
Karel Janeček nedodal podle vnitra potřebný počet podpisů pro svou prezidentskou kandidaturu
3
Fotogalerie

Karel Diviš se nakonec stává kandidátem na prezidenta. Naopak Denisa Rohanová kandidovat nebude, rozhodl Nejvyšší správní soud. Senátoři, kteří stížnost na Rohanovou podali, nakonec uspěli. Naopak Karel Janeček, který se k soudu odvolal, protože zpochybnil výpočet Ministerstva vnitra, podle kterého nesesbíral potřebných 50 tisíc podpisů, neuspěl a do prezidentské volby nezasáhne. Kandidátů na prezidenta tak zůstává devět. 

Janečka ani Diviše vnitro do voleb původně nepustilo, protože po kontrole podpisů klesli pod hranici 50 tisíc občanských podporovatelů. Oba však výpočty a rozhodnutí ministerstva vnitra zpochybňovali. Se stížností však uspěl pouze Diviš. 

Janečkovi soud započítal 433 podpisů, které vnitro předtím neuznalo. Přes potřebných 50 tisíc podpisů se ale nedostal. Na jeho arších bylo mnoho vadných údajů, které byly nesmyslné. 

V případě Rohanové šlo o to, že si skupina senátorů, která podporuje Marka Hilšera stěžovala, že Ministerstvo vnitra postupovalo nezákonně, když ji akceptovali jako kandidátku. Rohanová totiž sesbírala podpisy ještě předtím, než byly prezidentské volby vyhlášeny a získala podpisy od poslanců, kterým vypršel mandát v říjnu 2021. Ti nakonec u soudu uspěli a Rohanová nebyla uznána jako kandidátka. 

Do lednových voleb tak jde devět kandidátů, a to Andrej Babiš, Danuše Nerudová, Petr Pavel, Josef Středula, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Tomáš Zima, Jaroslav Bašta a nově i Karel Diviš. 

Rozhovor s Karlem Divišem předtím, než soud rozhodl, že je kandidátem na prezidenta: 

Video placeholde
• Reflex.cz