Mám více zkušeností s politikou než řada dnešních ministrů, říká Petr Pavel

Video placeholde

Česká republika měla zatím tři prezidenty, z toho dva byli původní profesí politiky. Jeden z favoritů prezidentských voleb Petr Pavel nikdy do žádné politické funkce nekandidoval, je však přesvědčen, že bude případně schopen manévrovat v divokém zákulisí domácí politiky. „Zkušenosti s velkou mezinárodní politikou mám a vím, jaké tlaky tam jsou, i od firem, protože jsem jim čelil,“ říká v rozhovoru pro deník E15. 

Nový prezident bude bezesporu brzy po složení slibu v obležení lobbistů a zájmových skupin. Generál ve výslužbě Pavel se domnívá, že by nebyl snadno ovlivnitelný. „Pokud jde o zkušenosti s politikou, tak mám možná více zkušeností než řada dnešních ministrů,“ řekl prezidentský kandidát.

„Za tři roky, co jsem byl náčelníkem generálního štábu, jsem se pohyboval na rozhraní politiky. Obhajoval jsem rozpočet pro armádu s tehdejším ministrem financí Andrejem Babišem. Jednal jsem s ministry na jednání vlády, účastnil se Bezpečnostní rady státu, vedl jsem celou řadu zahraničních jednání,“ vyjmenoval. Ve funkci předsedy vojenského výboru NATO přidal podle svých slov další zkušenosti s vysokou mezinárodní politikou.

Kariéra ho podle jeho slov také naučila vyvarovat se unáhleným závěrům, jak se to nešťastně povedlo ministryni obrany Janě Černochové po nedávném dopadu raket na polské území. Šéfka rezortu útok hned připisovala Rusům, přitom šlo o ukrajinskou raketu. „Celoživotní zkušenost v armádě mě vedla k tomu, že je třeba nepřijímat zbrklá rozhodnutí na základě neúplných informací, protože to může vést k opravdu vážným důsledkům,“ řekl.