Pavlovi a Nerudové chodí první miliony. Vitáskovou sponzorují energetické firmy

Podle volebních průzkumů patří generál Petr Pavel k hlavním favoritům prezidentských voleb. Sponzoři se proto zaměřili zejména na něj.

Podle volebních průzkumů patří generál Petr Pavel k hlavním favoritům prezidentských voleb. Sponzoři se proto zaměřili zejména na něj. Zdroj: ČTK

Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová také láka movité sponzory.
Expremiér Andrej Babiš (ANO) objíždí v obytňáku zemi, případnou kandidaturu na prezidenta chce ale ohlásit až na podzim.
3
Fotogalerie

Stát v prezidentských volbách proti miliardáři není zadarmo. Ač kandidaturu stále neohlásil, není pochyb, že podobně jako miliardář Karel Janeček nebude mít expremiér a jeden z nejbohatších Čechů Andrej Babiš problém utáhnout profesionální předvolební kampaň. Ostatní si musejí vyjednat peníze u vlivných podnikatelů a filantropů. Po zveřejnění transparentních účtů je jasné, že nejvíce se to daří generálovi Petru Pavlovi a ekonomce Danuši Nerudové.

Mezi předními sponzory Petra Pavla, který by podle současných průzkumů vyzval ve druhém kole prezidentských voleb na souboj favorizovaného Babiše, patří známé tváře politického sponzoringu. Například investoři z Pale Fire Capital Jan Barta a Dušan Šenkypl vešli ve známost už loni, když poslali 25 milionů korun pětici opozičních stran, která nakonec po sněmovních volbách opravdu sestavovala vládu. Nyní poslali Pavlovi každý po půlmilionu korun.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!