Politolog: Pavel měl profesionálnější kampaň než Nerudová. Druhé kolo rozhodnou maličkosti

Generál Petr Pavel postoupil do druhého kola prezidentských voleb 2023.

Generál Petr Pavel postoupil do druhého kola prezidentských voleb 2023. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Jeho soupeřem bude bývalý premiér Andrej Babiš.
2
Fotogalerie

Skončilo první kolo letošních prezidentských voleb, ve kterém uspěli občanský kandidát a bývalý vojenský velitel Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš (ANO). Oba získali okolo 35 procent hlasů. Výsledky voleb komentuje pro deník E15 politolog CEVRO Institutu Ladislav Mrklas.  

Překvapil vás volební výsledek?

Nemůžu říct, že by mě to nějak zásadně zaskočilo. Ale přece jen jsem čekal, že ta bipolarizace bude o něco menší, že Andrej Babiš a Petr Pavel získají o něco méně hlasů, zvlášť v kontextu vysoké volební účasti. 

Čekal jste tedy, že ostatní kandidáti získají více hlasů?

Nečekal jsem, že rozdíl mezi druhým a třetím místem bude tak velký. Předpokládal jsem, že Danuše Nerudová získá kolem osmnácti procent. Taky jsem více věřil Jaroslavu Baštovi, že bude mít o procento až dvě více hlasů.   

7 věcí, které jste nevěděli o českých prezidentech:

Video placeholde
7 věcí, které jste nevěděli o českých prezidentech • Videohub

Proč podle vás Danuše Nerudová nepostoupila do druhého kola?

Byl to celý konglomerát věcí, z nichž každá sehrála určitou roli. Danuše Nerudová soupeřila s Petrem Pavlem o podobný typ voličů a většina z nich se nakonec přiklonila k jejímu protikandidátovi. Převážila asi Pavlova větší životní zkušenost, zajímavější životní příběh a také to, že jeho prohřešky a problémy v životopisu jsou staršího data, zatímco ty Nerudové jsou ještě poměrně čerstvé. Pak taky profesionalita kampaně. Petr Pavel měl ve svém týmu ty největší profíky, kteří v českém marketingu existují, srovnatelné s těmi, jež má k dispozici Andrej Babiš. Určitě rozhodovaly i televizní debaty, kde Pavel působil přesvědčivěji. Celkově si myslím, že většina lidí chce na Hradě někoho, kdo představuje jistotu a stabilitu, což u Nerudové, která spíš srší energií a inovativními nápady, necítili.  

Přesunou se voliči Nerudové a senátora Pavla Fischera, případně i Marka Hilšera, do Pavlova tábora?

Je vysoce pravděpodobné, že velká většina z nich bude ve druhém kole volit Petra Pavla.

V tom případě je Petr Pavel jasným adeptem na vítězství.

To bych zase netvrdil, protože ta vysoká volební účast v prvním kole signalizuje, že tyto volby skutečně hýbou společností a ve druhém kole bude možná ještě mnohem vyšší, což se ostatně stalo už před pěti lety. Takže věřím, že i Andrej Babiš má pořád určité rezervy a existují voliči, kteří přijdou a budou ho volit až ve druhém kole. Navíc tam jsou ještě ta čtyři a půl procenta Jaroslava Bašty. Babiš může zvítězit, pokud se mu podaří vykreslit Petra Pavla jako ďábla a nepřítele českého lidu. Je to naprosto otevřené. Česká společnost je dlouhodobě polarizovaná a teď tu máme dva jednoznačné a srozumitelné kandidáty, kteří každý zastupují ten svůj tábor. 

Čili očekáváte ve druhém kole těsný výsledek?  

Ano, bude to veliký souboj a rozhodovat v něm budou naprosté maličkosti. Může to být jedno nešťastné vyjádření, někdo nedokáže včas zareagovat na ostrý blesk, vypálený z druhé strany a podobně. To ostatně známe i z předchozích let.  

Udělal Babiš dobrý tah, když před prvním kolem nechodil do televizních debat?

Já bych řekl, že se mu to jednoznačně vyplatilo. Neudělal chyby a ten volební výsledek tomu odpovídá. Řekl bych, že takový úspěch ani on sám nečekal. 

Ve druhém kole už do nich ale bude muset, ne? Nebude to pro něj trochu handicap?

Čekám, že Babiš už odteď do debat chodit bude a bude se snažit využít toho, že má s nimi větší zkušenosti než generál Pavel. Čekám především obrovský souboj nervů, oba ty štáby mají nepochybně nachystanou spoustu jedovatých střel a i přes média pojedou různé útoky jeden na druhého a budou se snažit soupeře rozhodit.  

Několikrát jste zmínil vysokou volební účast, která byla letos rekordní. Proč jsou právě prezidentské volby u občanů České republiky tak populární?

Je potřeba si uvědomit, že i u posledních sněmovních voleb byla účast vyšší, než na jakou jsme byli zvyklí dříve. Praha a střední Čechy začínají dohánět kraje, kde byla tradičně volební účast nejvyšší, jako je například Vysočina nebo Pardubický kraj. Dokonce i v regionech s nejnižší účastí typu Moravskoslezského kraje nebo Karlových Varů byla tentokrát účast více než solidní. Řekl bych, že česká společnost se před pár lety probudila a více se zajímá o politické dění.