ANO a ODS šijí do Sobotky, přisadil si i Ovčáček

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Zdroj: Foto Aha! – Jakub Poláček, Zbyněk Pecák, Michal Protivanský, Dana Kolářová, Reuters

Andrej Babiš
Ministr financí Andrej Babiš na valné hromadě České unie sportu
Andrej Babiš
Andrej Babiš, sněm ANO
Bohuslav Sobotka
10
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka je zbabělec, který opouští potápějící se loď jen proto, aby se zachránil, komentoval Sobotkovo dnešní rozhodnutí vzdát se funkce předsedy ČSSD a volebního lídra strany šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Nedávno odvolaný ministr financí napsal, že Sobotka se bojí přímé předvolební konfrontace. "Já jsem se na souboj s ním těšil, že si to spolu rozdáme jako chlapi před občany," napsal.

Sobotka uvedl, že kvůli klesajícím preferencím přijal osobní odpovědnost. ČSSD místo něj povede ministr vnitra Milan Chovanec, volebním lídrem by měl být ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Babiš míní, že Sobotka se bojí hájit před občany důvody, pro které navrhl Babišovo odvolání z vlády. "Na to pan Sobotka nemá odvahu," uvedl. 

Šéf lidovců naopak krok Sobotky vyzdvihl. "Bohuslav Sobotka udělal silný krok. Je to nejdéle sloužící premiér za posledních patnáct let. Vážím si ho a držím palce ve veřejném i osobním životě," uvedl na svém twitterovém účtu Pavel Bělobrádek. 

"Nejdřív se ČSSD chtěla zbavit zodpovědnosti za Babiše ve vládě, teď se chtějí zbavit zodpovědnosti za sebe sama. ČSSD vymýšlí zoufalé triky, ale bude to ta stejná ČSSD a jedno se jí už nepodaří skrýt: tato vláda je mnohem méně úspěšná, než se jí dlouho dařilo tvrdit, a pracovití lidé měli z ekonomického růstu méně, než si zasloužili," řekl předseda opoziční ODS Petr Fiala. Na twitteru sdělil, že Zaorálek jako volební lídr a adept ČSSD na premiéra nepředstavuje změnu.

Také mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se vyjádřil k postupu sociálních demokratů kriticky. "To je fakt dobrej PR. Všichni se semkneme kolem Slávka. Vo nic jinýho nejde," sdělil na twitteru.

První místopředseda opoziční TOP 09 Marek Ženíšek řekl, že změny v ČSSD zhodnotí až voliči. "Jen se podivuji nad tím, že tomu říkají změna. Všichni tři jsou hlavními tvářemi ČSSD. Ministr vnitra je statutárním zástupcem delší dobu a ministr Zaorálek byl jednou z hlavních tváři ČSSD po celou dobu. Navíc Sobotka zůstává premiérem i lídrem v jednom z krajů," uvedl.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa ČSSD podceňuje občany Česka, když si myslí, že Sobotka nevyhovuje straně jako předseda, ale musí ostatním stačit jako premiér.

Slova podpory zaznívají zevnitř strany. Moravskoslezský krajský předseda ČSSD Miroslav Novák Bohuslava Sobotku naopak označil za nejúspěšnějšího premiéra samostatné České republiky.

"Především je to rozhodnutí pana premiéra, že chce rezignovat na funkci předsedy strany a volebního lídra. Já si myslím, že je potřeba mu poděkovat za to, co pro sociální demokracii za ty roky učinil, a popřát mu mnoho úspěchů při dopremiérování, protože jej osobně považuji za nejúspěšnějšího premiéra samostatné České republiky," řekl Novák.