Babiš čelí nové nahrávce: s novinářem rozebíral živý policejní spis

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Andrej Babiš, sněm ANO
4
Fotogalerie

Na internetu se objevila další nahrávka, která má zachycovat šéfa hnutí Andreje Babiše s novinářem Markem Přibilem. Na schůzce Babišovi novinář předává dokumenty, která mají pocházet z policejního vyšetřování případu Beretta, tedy vynášením informací z trestního spisu. 

Podle Přibila by informace poškodily ČSSD a ODS. Babiš se s novinářem domlouvá na nejvhodnějším termínu zveřejnění. Přibil navrhuje, že zařídí zveřejnění v deníku Právo, aby článek nevyšel v MF Dnes, ve které novinář pracoval a kterou vlastnil Babiš.

Nahrávka byla zveřejněna opět na twitterovém účtu Juliuse Šumana, na kterém se objevily minulý týden i předchozí dvě nahrávky. Na první Babiš mluvil vulgárně o členech vlády včetně Sobotky nebo o novinářích. Sobotku například nazval "největší sviní", kterou potkal.

Na druhé se pak s Přibilem baví o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš kvůli zveřejnění nahrávek podal trestní oznámení. Domnívá se, že útok na něj pochází z okolí ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Sociální demokracie jakoukoli spojitost odmítá.

Na nejnovější nahrávce mluví většinu času Přibil. Babišovi nabízí a předává dokumenty z takzvané Beretty. "Už jsem sehnal výslechy jednotlivých lidí," říká Přibil. Mají obsahovat podle něj informace například o "ustanovení Bílka", které se mělo stát z popudu někdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS).

Na mysli má pravděpodobně prvního ředitele policejní inspekce Ivana Bílka. Přibil říká, že jde o citlivé věci, které ještě "s nikým z novin" nekonzultoval. Dopad by podle něj měly zejména na ČSSD a ODS. Přibil se ptá Babiše, jestli to může publikovat. Šéf hnutí ANO příliš dokumenty nekomentuje, ptá se na jednotlivé osoby, kterých se spis týká.

O něco později se oba aktéři nahrávky domlouvají na načasování publikování. "Já bych to načasoval někdy před ten jejich sněm socanský něco, a něco před volbami," říká Babiš. Přibil odpovídá, že protože to je cílená akce, tak je schopen to "pustit" jinam.

"Aby to napsali třeba v Právu, když jsem tam deset let dělal," řekl. Dodal, že na tom by se domluvil s "Frantou Nachtigallem", který pracuje jako ředitel strategického rozvoje Mafry. V Právu by se chtěl domluvit s "dobrým kamarádem" Jiřím Barešem.

Na závěr Přibil říká, že zdroje původu dokumentů jsou policisté nebo bývalí policisté, a že vyzvídají, jestli "se může počítat" s tím, že by se v budoucnu bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta stal ministrem. Babiš na to říká, že mu Šlachta vzkázal, že by chtěl být policejním prezidentem.