Babiš musí kvůli lžím odstoupit, vyzývají politici po zveřejnění nové nahrávky

Sobotka, Kalousek

Sobotka, Kalousek Zdroj: Standa Krupař a Nguyen Phuong Thao

Předseda Top 09 Miroslav Kalousek
Sobotka
Petr Fiala
Bohuslav Sobotka
Vicepremiér Andrej Babiš
6
Fotogalerie

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš by se měl podle opozičních stran omluvit za lži a odstoupit. Na internetu se objevila další nahrávka zachycující Babiše v rozhovoru s novinářem deníku Mladá fronta Dnes o možném zveřejnění článků namířených proti politickým konkurentům. 

Místopředseda ODS Martin Kupka v souvislosti s tím dnes prohlásil, že něco takového je nepřípustné. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že Babiš se měl obrátit na policii, když dostal od novináře kompromitující informace z policejních spisů.

"Andrej Babiš by po zveřejnění třetí nahrávky měl okamžitě rezignovat, zcela odejít z české politiky a omluvit se všem občanům, že jim lhal a podváděl je. Obsah třetí nahrávky je tak závažný, že není jiná možnost," uvedl v tiskové zprávě Kupka. Doplnil, že také očekává od ministrů za ANO, že jednání svého předsedy odsoudí. "Pokud tak neučiní, přebírají i oni zodpovědnost za praktiky Andreje Babiše," míní.

Nahrávka byla zveřejněna opět na twitterovém účtu pod jménem Julius Šuman, na kterém se objevily minulý týden i předchozí dvě nahrávky. Babišovi v ní novinář Marek Přibil předává dokumenty, které podle Přibila pocházejí z policejního vyšetřování. Babiš dnes sdělil, že se stal obětí cílené provokace nastrčeného agenta, kvůli nahrávkám předseda ANO v pátek podal trestní oznámení.

"Trestní oznámení měl Babiš podat, když dostal do ruky živé (policejní) spisy. Teď, když to něj prasklo, má smůlu. Už je pozdě," uvedl dnes na twitteru předseda TOP 09 Kalousek. Europoslanec za TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil sdělil, že pokud Babiš disponoval informacemi z otevřeného policejního spisu, mohl se dopustit trestného činu.

"Podezření z této poslední nahrávky by tak měl nejen vysvětlit sám Babiš, ale měla by být také důkladně vyšetřena policií," uvedl.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden kvůli Babišovým kauzám týkajícím se možného ovlivňování médií a neodvádění daní navrhl odvolání Babiše z vlády k 9. květnu. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček poté oznámil, že Zeman se dnes s návrhem podrobně seznámí, ale rozhodnout chce až po návratu z návštěvy Číny po 18. květnu.