Babiš nechce stavět vládu na přeběhlících. Věří, že poslance přesvědčí programem

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.
Andrej Babiš
Štáb hnutí ANO
Poslanecká sněmovna
5
Fotogalerie

Šéf ANO doufá, že přesvědčí většinu poslanců programem svého kabinetu. S výjimkou komunistů zatím všichni podporu jednobarevné vládě vylučují.

Prezident Miloš Zeman nepotřebuje, aby mu šéf ANO Andrej Babiš předložil seznam sto a jednoho poslance, kteří podpoří jeho jednobarevnou vládu. Tuto podmínku kladli na budoucí premiéry Zemanovi předchůdci Václav Havel i Václav Klaus a také on sám v roce 2013.

„Rozhodl jsem se, že Andreje Babiše žádným takovým omezením svazovat nebudu,“ řekl Zeman po formálním aktu v Lánech, kde lídra ANO pověřil sestavením kabinetu.

Babiš vyloučil, že by většinu v Poslanecké sněmovně získal pomocí přeběhlíků. „Můžu ujistit občany, že korupční praktiky nepoužijeme. To byl styl vlády pana Topolánka. Budeme se snažit všechny přesvědčit čistým a transparentním způsobem,“ uvedl s tím, že doufá v programovou shodu s ostatními parlamentními stranami.

Že se pověření k sestavení vlády tentokrát obejde bez předem zajištěné „stojedničky“, zdůvodnil Zeman výrazným náskokem, s nímž ANO vyhrálo volby. Vyzdvihl také, že je Babiš úspěšným podnikatelem, politikem a exministrem financí.

Babiš zopakoval, že ho mrzí postoj většiny stran, které odmítají ať už přímo nebo nepřímo podpořit vládu, kterou začíná sestavovat. „Budeme se snažit přesvědčit poslance a strany svým programem. Máme dost společného,“ míní.

Asi nejvíce se ANO shoduje s ODS a částečně se svými dosavadními koaličními partnery KDU-ČSL a ČSSD. Jenže všechny tři strany jakoukoliv spolupráci s hnutím striktně odmítají.

Za určitých okolností by o ni stála formace Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. S tou se však Babiš spojovat nehodlá. Podobné signály vysílá také ke komunistům. Ani ti nevylučují, že by byli ochotni jeho vládu tolerovat.

Oproti patové situaci, která panuje kolem nové exekutivy, se začíná rýsovat obsazení funkcí ve sněmovně. Až bude mít ANO k dispozici všechny požadavky stran, chce uspořádat jejich společnou schůzku a pokusit se nalézt shodu.