Babiš: Novým premiérem by mohl být Zaorálek. Je přijatelný

Ministři Lubomír Zaorálek (vlevo) a Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně v Praze.

Ministři Lubomír Zaorálek (vlevo) a Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně v Praze. Zdroj: ctk

Novým premiérem po Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) by podle předsedy hnutí ANO a vicepremiéra Andreje Babiše mohl být například stávající ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

Sám Babiš podle svých slov žádné kroky nyní dělat nebude. "Je to na panu prezidentovi," řekl Babiš v Týništi nad Orlicí, kde se zastavil při dnešní cestě po Rychnovsku. Připomněl, že ve středu má s prezidentem Milošem Zemanem schůzku.

"Pokud pan premiér (Sobotka) chce dát demisi, tak nechť dá, nechť ČSSD nominuje nějakého nového předsedu vlády, nevím, pana Zaorálka, a my jsme připraveni jednat, aby ta vláda dovládla," řekl Babiš. Na doplňující dotaz, zda by byl Zaorálek pro něj přijatelný premiér, Babiš odpověděl, že ano. Zdůraznil ale, že to je záležitost ČSSD.

Sobotkovi Babiš vyčetl, že problém "hodil na pana prezidenta". Rozhodnutí Sobotky o podání demise označil za nenormální krok, který podle něj ohrožuje rozpočet, čerpání evropských fondů a navyšování platů. "Mám pocit, že (Sobotka) udělá všechno proto, aby mě zlikvidoval ve vládě, abych nemohl dokončit mandát, protože jsem podstatně úspěšnější ministr než on," řekl Babiš.

Svůj dnešní celodenní program na Rychnovsku Babiš kvůli Sobotkovu oznámení demise nijak neredukoval. Dopoledne podle mluvčího ANO Vladimíra Vořechovského navštívil Solnici a Kvasiny a rozvíjející se závod Škody Auto v Kvasinách. Dále navštívil solnickou základní školu, rychnovské gymnázium, prodejnu potravin v Rychnově a firmu Federal Mogul v Kostelci nad Orlicí. Program zakončil návštěvou restaurace v Týništi nad Orlicí, kde s hosty besedoval například o EET.

Podívejte se, jak demisi vlády analyzoval Bohumil Pečinka: 

Video placeholde
Bohumil Pečinka analyzuje demisi Bohuslava Sobotky • Martin Bartkovský