Babiš s novinářem Přibilem zamíří před sněmovní komisi, budou odpovídat v kauze odposlechů

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

Úředníci „pařili“ na Čapím hnízdě
Ministr financí Andrej Babiš (62, ANO)
3
Fotogalerie

Před sněmovní komisí k únikům informací z vyšetřovacích spisů by měli v úterý vypovídat bývalý ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a novinář jeho bývalého deníku Marek Přibil. Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09) dnes serveru Info sdělil, že oba potvrdili účast. Právě aféra kolem Babiše a Přibila vznik komise podnítila. 

Na slyšení by měli v úterý přijít také zástupci České advokátní komory. Další pozvané svědky členové komise zřejmě vyslechnou až na dalších zasedáních. "U ostatních pozvaných čekáme na jejich zbavení mlčenlivosti," uvedl Plíšek. Komisi chce vyslechnout například špičky policie a státního zastupitelství a některé ministry.

Komise založená z iniciativy ČSSD má prověřit případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.

O úniku živého policejného spisu se mluvilo v souvislosti s nahrávkou Babiše a Přibila, která se objevila na twitterovém účtu pod jménem Julius Šuman. Babiš se opakovaně ohradil proti tvrzením, že od Přibila měl takový dokument dostat. Na dalších zvukových záznamech Babiš mimo jiné řeší s novinářem zveřejňování kompromitujících materiálů. Šéf ANO už dříve uvedl, že založení komise pokládá za pokračování kampaně proti sobě.

První slyšení komise uskutečnila tento týden. Vypovídali náměstci policejního prezidenta a nejvyššího státního zástupce Jaroslav Vild a Igor Stříž. Poslanci s nimi diskutovali o únicích informací ze spisů obecně. Z vyjádření obou náměstků vyplynulo, že slabinu vidí spíš v lidském faktoru než v systému.