Babiše hodnotí svět jako Berlusconiho či Trumpa

Tleská ironicky ministr Babiš rozhodnutí premiéra Sobotky položit vládu?

Tleská ironicky ministr Babiš rozhodnutí premiéra Sobotky položit vládu? Zdroj: Foto Aha! – Karel Kopáč, Jakub Poláček, ara

Bohuslav Sobotka,
Bohuslav Sobotka.
Premiér Sobotka přichází na jednání vlády, kterou „položil“
Premiér Sobotka a vicepremiér Babiš si na vládě neodsedli
Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš na jednání vlády jen den po té, co Sobotka oznámil, že podá demisi
7
Fotogalerie

O vystoupení Bohuslava Sobotky týkající se demise vlády informovala některá z významných světových médií napříč kontinenty. O české vládní krizi se zmiňují například britská BBC, americké New York Times i arabská Aljazeera.

Vyhrocený spor předsedy vlády Bohuslava Sobotky s místopředsedou Andrejem Babišem zaregistrovala média po celém světě. Přehled aktuálního dění kolem české vlády naservírovaly svým čtenářům nejen hlavní informační servery Visegrádské čtyřky, ale všech zemí Evropské unie.

Z nejvýznamnějších evropských médií lze zmínit například Politico, britské BBC a Daily Mail, německé Spiegel a Die Zeit nebo francouzské LeMonde a Liberation. Informace se však za hranicemi Evropy příliš nezdržela, a objevila se tak i ve významných amerických médiích jako je New York Times, Fox News či CNBC. O krizi informovala také arabská Aljazeera či ruský Kommersant a Rossijskaja Gazeta.

 

Média uvádí důvody rozpadu vlády, tedy nevyjasněné finanční transakce ministerstva financí Andreje Babiše a také citace jednotlivých aktérů (kromě Sobotky a Babiše také například předsedy ODS Petra Fialy, předsedy lidovců Pavla Bělobrádka nebo několika českých politologů).

Některé servery, jako třeba NY Times nebo Daily Mail či tiskové agentury Reuters a Bloomberg, se pouští i do složitějšího popisu současné politické situace a Babišových majetkových poměrů. Ministr financí se v zahraničních médiích dočkal také přirovnání k Berlusconimu či Trumpovi. Zpravodaj BBC v Praze Rob Cameron naopak uvádí, že Sobotkův krok lze vnímat spíše jako předvolební manévr.