Bělobrádek dál povede lidovce, dostal 84 procent hlasů. „Politicky nekorektní“ Čunek propadl

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: ČTK

Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš, Pavel Bělobrádek
Jiří Čunek
10
Fotogalerie

Už počtvrté si delegáti sjezdu KDU-ČSL zvolili předsedou Pavla Bělobrádka. Jeho vyzyvatel, zlínský hejtman Jiří Čunek dostal jen 43 hlasů.

Ze ziskem 227 hlasů z 270 platných lístků získal Pavel Bělobrádek jasnou podporu delegátů, od roku 2010 se stal předsedou KDU-ČSL už počtvrté. Na minulém sjezdu před dvěma roky dostal 251 hlasů z 275 možných, což bylo 91 procent. Tentokrát ho podpořilo 84 procent účastníků sjezdu.

Bělobrádkův protikandidát, zlínský hejtman Jiří Čunek zůstal o hodně pozadu. Podpořilo ho 43 delegátů, přičemž ze Zlínského kraje jich přijelo na pražský Chodov 33. Čunkova kandidatura bylo oznámena těsně poté, co Petr Gazdík řekl, že Bělobrádek je kandidát na premiéra.

Před volbou Bělobrádek v krátkém projevu shrnul, kam by podle něj mělo Česko smiřovat. „Naše prosperita závisí na vzdělání, vědě a výzkumu, průmyslu. Musíme jít cestou jako nejúspěšnější ekonomiky světa, na tom vybudujeme základy naší prosperity,“ řekl s tím, že je potřeba pročistit zákony a zlepšit vymahatelnost práva.

Lidovci podle Bělobrádka dokázali zatím uspět hlavně proto, že jsou jednotní. „KDU musí přesvědčit voliče, že má smysl volit spojenectví lidovců a Starostů. Prioritou je podpora rodiny, lidská důstojnost, solidarita,“ dodal. V nadsázce poznamenal, že když žlutomodrá koalice získá 51procent hlasů, konkurenční ODS víc dostat nemůže. „My lidovci a starostové jsme síla pro budoucnost,“ uzavřel.

Podstatně déle hovořil Bělobrádkův protikandidát, zlínský hejtman a bývalý předseda partaje Jiří Čunek. V téměř půlhodinovém vystoupení zmínil problémy nízké porodnosti nebo nedostatku pracovních sil. Zopakoval, že je pro obnovení povinné vojenské služby. „Nedbal jsem na to, že jsem politicky nekorektní, že nehledám politický konsenzus. Když všichni mluví stejně a navíc jsou syntetičtí politici, kteří nic jiného než kompromis neznají, koho si mají voliči vybírat?“ ptal se delegátů.

Čunek zmínil přísloví, že není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem. „Proč nemá KDU přes deset procent už dávno? Příliš dbáme na to, abychom byli seriózní stranou, snažíme se přesvědčit o své bezchybnosti. Mnohdy to působí jako moralizovaní, což lidi nemají rádi a považují nás za ty, kteří jdou s každým,“ vytkl vedení.