Čím láká Babiš voliče? ANO slibuje snížení DPH a konec superhrubé mzdy

hlasování

hlasování Zdroj: Anna Vacková

Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš představuje svoji knihu O čem spím, když právě spím
Andrej Babiš, sněm ANO
5
Fotogalerie

Hnutí by podobně jako ČSSD, ODS či TOP 09 zvyšovalo zaměstnancům platy. Své návrhy vyčíslilo na 45 miliard korun ročně, výpadek ve státní pokladně by měla nahradit vyšší spotřeba lidí.

Uskupení Andreje Babiše láká voliče na snížení daní pro fyzické osoby a daně z přidané hodnoty. Na rozdíl od ČSSD nechce zvyšovat odvody pro banky a velké společnosti. Také by zavedlo některé úlevy z EET, kterou přitom lídr ANO jako ministr financí prosadil. Podle opoziční ODS jsou návrhy favorita podzimních voleb do Poslanecké sněmovny komplikované a lidem nepřinesou úlevy.

Hlavním hitem ANO je zavedení výdajového paušálu pro všechny zaměstnance, který by znamenal slevu na pojistném pět set korun měsíčně. Dále je to zrušení superhrubé mzdy a pro příjmové skupiny do 113 tisíc měsíčně zavedení 19procentní daně. Stejnou sazbu z hrubé mzdy prosazuje i TOP 09.

Superhrubou mzdu, kterou prosadila Topolánkova vláda, by zrušila rovněž ČSSD a občanští demokraté. Ti by však zavedli pro všechny zaměstnance 15procentní daň.

ANO dále slibuje snížení obou sazeb DPH na deset procent pro základní potraviny, vodné a stočné, stravovací služby, čepované pivo, kadeřnictví, nebo dokonce na řezané květiny. Babiš řekl, že chce při úpravách daňových sazeb zohlednit jejich dopad na rozpočet, který vyčíslil na 45 miliard ročně. 

„My nechceme slibovat věci, které jsou neodpovědné. Musíme udržet rozpočet v rozumné kondici,“ dodal s tím, že výpadek nahradí příjmy z kontrolních hlášení k DPH a vyšší spotřeba lidí vyvolaná zavedením výdajových paušálů a snížením daní.

EET, o níž Babiš jako šéf státní kasy tvrdil, že musí platit pro všechny podnikatele bez výjimek, by se podle návrhů jeho hnutí nově nevztahovala na fyzické osoby s paušální daní a s příjmy do 500 tisíc korun ročně, na bufety ve školách nebo dětských kroužcích, na e-shopy či na prodej vánočních kaprů. 

„U dosavadních vládních stran, hlavně u hnutí ANO, je komické, že po více než třech letech zvyšování daňové zátěže a komplikování daňového systému navrhuje nyní před volbami pravý opak. Tomu nikdo nemůže věřit,“ komentoval taháky babišovců ekonomický expert ODS Jan Skopeček.