„Jsem nebezpečný.“ Přečtěte si, co Babiš píše v dopise Sněmovně

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš zareagoval na výzvu Sněmovny a sepsal dopis, ve kterém se snaží vysvětlit kauzu korunových dluhopisů. Co v dopise stojí? Blesk.cz jej má k dispozici, Babiš si v něm stěžuje na údajný hon na jeho osobu a řadu lží. Spojili se prý proti němu Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Miroslav Kalousek (TOP 09) - protože je nebezpečný.

Andrej Babiš (ANO) sepsal kvůli ultimátu v kauze korunových dluhopisů, kterou má vysvětlit do konce dubna, dopis, který má právě dnes předat šéfovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD).

Sněmovna totiž Babiše vyzvala, aby nákup korunových dluhopisů od Agrofertu věrohodně vysvětlil, v opačném případě má jednat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Není určeno, jak, spekuluje se však přímo o možném odvolání ministra financí.

„Celá tato kauza, týkající se dluhopisů Agrofertu a mých příjmů, je jen pokračováním mediálního honu na mou osobu od mého vstupu na českou politickou scénu. Po vymyšlené kauze StB, po účelové kauze s biopalivy, kauze Čapí hnízdo a o střetu zájmů, je toto jen další pokus, jak se mě zbavit a vyhnat z politiky,“ píše Babiš v dopisu, který má Blesk.cz k dispozici.

„V poslední době běžné spojení pánů Sobotky a Kalouska má velmi jednoduché vysvětlení. Babiš je (pro ně) nebezpečný,“ míní šéf ANO.

Babiš: Neporušil jsem zákony, mé podnikání bylo vždy legální

Vicepremiér Babiš tvrdí, že žádné zákony neporušil a v rámci svého podnikání v holdingu Agrofert, který však již předal do svěřenského fondu, bylo legální.

„Všechny lži a útoky, týkající se nákupu dluhopisů a jejich financování, se snažím vysvětlit v následujícím dopisu, na kterém pracovali auditoři, právníci a daňoví poradci, protože je logické, že nejsem dokonale informován o všech detailech těchto finančních operací. Každopádně jsem si jistý, že jsem v žádném případě neporušil zákony této země a vše v rámci mého podnikání bylo vždy legální a v souladu se zákony této země,“ hájí se Babiš.

Média čtou dopis dřív než Hamáček

Znění dopisu bylo zveřejněno ještě dříve, než k Hamáčkovi skutečně doputoval. „Slíbený dopis od Andreje Babiše jsem stále nedostal, ale aspoň vím, že existuje,“ uvedl na Twitteru po zahájení jednání Sněmovny Hamáček.

Cílem „bezprecedentní kampaně“ proti němu je podle Babiše mj. „přesvědčit veřejnost stylem ′na každém šprochu je pravdy trochu′, že s mým podnikáním něco nebylo v pořádku.“

Podívejte se, jak se Babiš staví ke kauze korunových dluhopisů:

Chápe to také jako varování všem, kteří něco dokázali. Babiš si stěžuje i na to, že poslancům prochází beztrestnost, s jakou mohou „bezdůvodně a zjevně účelově napadat kohokoliv“. Podle něj to bude mít pro „kariérní politiky“ pozitivní efekt. „Mnoho úspěšných podnikatelů, kteří své firmy řídí transparentně z České republiky, si dobře rozmyslí podílet se na politickém životě naší země,“ varuje Babiš.

S ohledem na to, že řada poslanců považuje problém korunových dluhopisů za významný, se prý chystá jako poslanec navrhnout novelu zákona o daních z příjmů, která by zavedla standardní zdanění úroků z těchto dluhopisů - s výjimkou dluhopisů státních a bankovních. A to již od 1. ledna 2018.

Dokončení článku najdete ve zpravodajské sekci webu Blesk.cz >>>