Kalousek chce s Bursíkovou LES lákat liberály, kandidovat bude i režisérka Sommerová

Miroslav Kalousek a Martin Bursík

Miroslav Kalousek a Martin Bursík Zdroj: ČTK

Miroslav Kalousek a Martin Bursík
Exministr Martin Bursík se rozhodl spolupracovat se svými bývalými vládními kolegy Kalouskem a Schwarzenbergem
Karel Schwarzenberg si spojenectví s Bursíkovým LESem pochvaluje
Ženy, které posilují kandidátku TOP 09: Džamila Stehlíková a Olga Sommerová
Režisérka Olga Sommerová se stala šestkou kandidátky TOP 09 v Praze
9
Fotogalerie

Kandidátky konzervativců posílí v Praze dokumentaristka Olga Sommerová nebo na Ústecku exministryně Džamila Stehlíková z Liberálně ekologické strany.

Ochrana životního prostředí, boj proti oligarchizaci nebo obavy z přílišné orientace Česka na Rusko a Čínu spojily konzervativní TOP 09 s neparlamentní Liberálně ekologickou stranou. Uvedli to jejich šéfové Miroslav Kalousek a Martin Bursík, kteří si nepřejí tříštění hlasů liberálních voličů.

Obě uskupení sestaví společné kandidátky pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Na rozdíl od koalice KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí tak nebudou muset překročit desetiprocentní hranici. Stačit jim bude poloviční zisk.

O přízeň voličů bude usilovat sedm zástupců LES, kterou Bursík založil po odchodu ze Strany zelených. Nejznámější jsou dokumentaristka Olga Sommerová, která bude na šestém místě pražské kandidátky TOP 09, a exministryně Džamila Stehlíková.

Ta obsadí až dvanácté místo na Ústecku. Největší šance získat poslanecký mandát má Sommerová. Sám Bursík kandidovat nebude, je členem expertního týmu, který přes léto zpracuje ekologické memorandum obou formací.

„Ochrana životního prostředí pro příští generace je bytostně konzervativní téma,“ vysvětlil jeden z důvodů spolupráce Kalousek. „Dnes není čas na tříštění demokratických sil. Každý hlas, který je připraven bojovat proti oligarchizaci, je hlas, který není symbolický,“ dodal.

Bursík připustil, že programy TOP 09 a LES se úplně nepřekrývají. „V tom nejpodstatnějším se ale shodneme. V těchto volbách se rozhodne o tom, jestli obhájíme polistopadový politický vývoj. Jestli si Česká republika udrží a ještě posílí orientaci směrem na západ, posílí svoji pozici v Evropské unii a v NATO,“ řekl.

Sommerová uvedla, že se svými filmy snaží upozorňovat na problémy společnosti a bojovat tak proti nespravedlnosti. Vstup do politiky zdůvodnila snahou o zachování demokratického směřování země. „TOP 09 vzdoruje totalitním tendencím části politické scény,“ podotkla v narážce na hnutí ANO Andreje Babiše.

Kalousek s Bursíkem se znají už delší dobu, působili ve druhé vládě Mirka Topolánka. Bursík v roce 2014 neúspěšně kandidovat za TOP 09 do Senátu. Spolu s LES budou na kandidátkách topky i členové Konzervativní strany, Koruny České a Klubu angažovaných nestraníků.