Kde všude by zvolili Trumpa? Politik jeho ražení má největší šance na úspěch v Česku, uvádí Politico

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump Zdroj: ČTK

Babiš
Silvio Berlusconi
Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku.
4
Fotogalerie

Zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států bylo hlavní politickou událostí loňského roku. Vítězství televizní celebrity a miliardáře, který je známý svými nekompromisními názory a kritikou tradičních médií, bylo překvapení pro mnohé politology i část světové veřejnosti. Server Politico ale sestavil žebříček evropských zemí, v nichž by vítězství politika Trumpova ražení nebylo překvapením, nábrž vysoce pravděpodobnou událostí. Na první příčce se umístila Česká republika, především kvůli popularitě Andreje Babiše (ANO). 

Server Politico zkoumal evropské země v rámci třinácti kategorií souvisejících s politikou. Hodnotil například postoj k médiím, přístup k regulacím a předpisům nebo prosazování potřeby změny chodu státu, čímž vznikl žebříček „trumpovatosti“.

Právě předseda hnutí ANO Andrej Babiš se podle Politica Donaldu Trumpovi podobá nejvíce z evropských politiků. Nejvýraznějším spojovacím bodem je především jejich podnikatelská minulost a absence politických zkušeností. Oběma v politice nahrává také nálada mezi voliči. Jak v USA, tak v Česku, nejsou pro elektorát zajímavé tradiční strany založené na pravolevém dělení a voliči často volají po alternativě. Tu se jim právě Trump i Babiš snaží "prodat".

Politico však shledává podobnosti také v konkrétních politických krocích. Oba muži jsou známí svým odmítavým postojem k imigrantům, podporují naopak zvyšování rozpočtu na obranu země.

Dalším spojovacím bodem obou mužů je také kritika tradičních médií. Zatímco Babiš nešetří výpady na Českou televizi, Trump zase podezírá americkou CNN z šíření takzvaných fake news. Babiš však srovnání s americkým prezidentem odmítl. „Trump několikrát zbankrotoval, já ne,“ uvedl pro Politico.

Společné rysy s oběma muži nezapře ani Silvio Berlusconi. Po letech znovu rostoucí popularita italského politika je důvodem, proč je Itálie na druhém místě v žebříčku „trumpovatosti“.

Berluscioniho kariéře v křesle hlavy státu také předcházela podnikatelská dráha, známý byl především vlastnictvím několika významných médií.

Stejně jako Trump (a Babiš) však média kritizuje, bojuje proti politické korektnosti a establishmentu. Že se Italům tato rétorika líbí dokazuje obliba Berlusconiho strany Forza Italia – ve volbách příští rok počítá s účastí ve vládnoucí koalici.

Na třetí pozici se v žebříčku umístilo Rusko. To je s Izraelem jedinou zemí, jejíž důvěra v USA po zvolení Trumpa vzrostla. Čtvrtou nejlepší zemí pro zvolení amerického prezidenta by bylo Turecko, hlavně kvůli oblibě prezidenta Erdogana. Pátou příčku pak obsadilo Maďarsko.

V jakých evropských zemích by Trump mohl vyhrát volby?

1. Česko
2. Itálie
3. Rusko
4. Turecko
5. Maďarsko
6. Ázerbájdžán
7. Polsko
8. Bulharsko
9. Malta
10. Francie a Velká Británie

Všechny články k nadcházejícím parlamentním volbám najdete zde >>>