Komentář Jany Havligerové: ČSSD a zápas o ovládnutí financí

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: CTK

Andrej Babiš
Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš
Bohuslav Sobotka,
Premiér Bohuslav Sobotka, vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr obrany Martin Stropnický
výhra Bohuslava Sobotky na sjezdu čssd
9
Fotogalerie

Andrej Babiš opravdu nelení. Sotva rozdýchal nečekaný tah premiéra Sobotky, vytáhl z rukávu žolíka. Ať spolu se mnou vypadne i Sobotka a vládne Zaorálek, prohlásil. Na rozdíl od pana premiéra je podle něj ministr zahraničí schopen komunikovat normálně a neformálně si sednout za stůl a řešit věci – to se panu premiérovi prý nepovedlo za celá léta. Tak pravil vicepremiér v jedné z prvních reakcí na úterní Sobotkovo oznámení demise.

Neuběhlo ani čtyřiadvacet hodin a někteří sociální demokraté se nápadu chopili a začali o něm vážně uvažovat. Šéf hnutí ANO má dobré informace. Jeho zvědové nepřehlédli, že mezi socialisty se od stranického sjezdu rozrůstá skupina lidí, kteří – s prominutím – mažou ministru zahraničí med kolem huby jako budoucímu šéfovi ČSSD. Těch, co by se Sobotky rádi zbavili, není uvnitř sociální demokracie málo. Teď se jim nabízí ideální příležitost.

Ostatně sestřelit předsedu by nebyl zase tak neobvyklý tah, i když v minulosti ho ČSSD činila v jiné situaci. V roce 2005 nahradil Jiří Paroubek zdiskreditovaného Stanislava Grosse. Teď by to byla jinačí vnitrostranická řež. O slovo by se jistě přihlásili i příznivci prvního místopředsedy Chovance. Jeho hendikep je ale zřejmý – jako případný premiér by byl těžko stravitelný pro ANO.

Bohuslav Sobotka jde za prezidentem s demisí. Je klidně možné, že neponese jen rezignační dopis, ale také nějaké další plány. Definitivní tečka za vládní krizí to ale ještě zcela jistě nebude. S konečnou platností je, zdá se, odepsána jen jedna z možných variant, a to jsou předčasné volby. Zavrhují je všechny vládní strany a je proti nim už delší dobu i prezident Zeman. Na tom, že by současná vláda mohla pokračovat bez nynějšího premiéra i bez nynějšího vicepremiéra, se naopak shodují lidovci, idea není cizí ani socialistům.

Video: Jak je to s výroky Andreje Babiše

Video placeholde
Bohumil Pečinka analyzuje dobře maskované lži Andreje Babiše • Martin Bartkovský

Má to ale jeden zádrhel. Odchod z vlády nepřipouští Babiš. A vlivní členové jeho hnutí s ním drží basu. Pro lidovce pád šéfa ANO není otázkou života a smrti. Kardinální proto je, jestli na padáku pro ministra financí bude trvat ČSSD. Úplně natvrdo řečeno, jestli mají socialisté dost síly a chuti zápasit o ovládnutí rezortu financí. Pokud boj vzdají, můžou se rozloučit s tím, že by Finanční správa kdy vyřešila korunové dluhopisy svého dnešního šéfa. A mohou si na čepice pořídit rolničky.

Babiš už Zemana navštívil a tvrdí, že hlava státu Sobotkovu demisi přijme. To je ale jen začátek. Poté se musí jednat o tom, co, obrazně řečeno, bude den poté. Prezident příští týden odlétá do Číny, zahraniční cesta má trvat devět dnů. Při momentálním rozložení sil si Zeman klidně může dovolit odklad řešení. Nechat koaliční politiky, aby se pěkně podusili ve vlastní šťávě.

Prezident politické krize řešit umí, to víme, a umí také překvapit. Přesto je tentokrát nejpravděpodobnější, že do řádných voleb dovládne vláda v demisi. I když už to nutně nemusí být dnešní Sobotkův kabinet.