Komentář Jany Havligerové: Volbám schází výrazné téma

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: Anna Vacková

Lubomír Zaorálek promluvil na programové konferenci ČSSD.
2
Fotogalerie

Šéf hnutí ANO neúnavně objíždí republiku, po ruce ale nemá nic než mišmaš vizí, které se mu zjevují ve snu. Volební lídr ČSSD hledá kouzlo, které by oranžovou hlávku zelí proměnilo ve voňavou růži, ale jaksi nenachází. Čím dál víc času mu ubírají spolustraníci, kteří se vzpírají Lidovému domu. A pravice vypadá, že před vstupem do finále ztratila dech v antibabišovské kampani. Téma, které by mohlo zatřást podzimními sněmovními volbami, abys pohledal.

Migrační krize to nebude, jak ukazují výsledky, jichž v předvolebních průzkumech dosahují uskupení, která na ni sázejí. Některé parlamentní strany téma uprchlíků dotáhnou leda tak ke schválení ústavního zákona, který zaručuje právo držet zbraň. Dál ho ale rozvíjet nehodlají, migrantů se v Česku jaksi nedostává.

Pomalu utichá i uměle rozdmýchaná debata o (ne)přijetí eura. Pochopitelně, vezmeme-li v úvahu vlažný postoj Čechů k Evropské unii. Takže zatím se jako možné východisko z nedostatku přitažlivých volebních námětů jeví mzdy. A tím pádem i daně, jsou to spojité nádoby. Navíc je to látka, která poskytuje dostatečný prostor pro volební sliby.

Strany, které už detailní volební programy zveřejnily, také v tomto směru slibují o sto šest. Platí to o sociálních i občanských demokratech, pozadu nezůstává ani TOP 09. Socialisté, kteří jako první přišli s novým modelem daní z příjmů fyzických osob, se sice dost sekli, ale už také přispěchali s opravou.

Nehodlají prý už oholit střední třídu, hranici daňové progrese v podobě 32procentní sazby posunuli z původního hrubého měsíčního příjmu 50 tisíc nakonec až na 80 tisíc korun. Tím nejspíš padla i idea, že by sociální demokracie stejně jako v roce 2002 mohla volby vyhrát s příběhem nízkopříjmové rodiny,která se ve všem všudy může spolehnout na stát.

Hlavní volební heslo ČSSD zkrátka chybí. A pokud by ho chtěla najít v lákání malých podnikatelů, což je idea lídra Zaorálka, bude to kvůli výrokům šéfa Senátu o živnostnících hodně těžké. Jaké zvolit hlavní téma, zatím patrně neví ani hlavní soupeř socialistů hnutí ANO.

Volební program v daňové oblasti by mělo představit dnes, o úžasné sliby, stejně jako u sociální demokracie, v něm jistě nouze nebude. Jen výdajový paušál, který jako ochutnávku nabídl zaměstnancům Andrej Babiš, by přišel státní kasu skoro na 20 miliard.

Snaha ohromit miliardami není před volbami nic neobvyklého, slibům uvěří ten, kdo uvěřit chce. Z volebních programů ale plyne, že především pokud jde o daně, jsou prakticky neslučitelné a pro budoucí kabinet bude nejjednodušší nechat daňový systém na pokoji. Což se nejspíš i stane.

Pokud tedy vládní garnitura nebude téměř jednobarevná, jak se nám snaží namluvit předvolební průzkumy. Ale věřte agenturám, když už se, až na čestné výjimky, ani nenamáhají získat odpovědi od reprezentativního vzorku respondentů. O tom se dá mluvit jen v případě, když jejich počet přesáhne tisícovku.