ODS bude usilovat o předsedu Sněmovny, navrhne svého šéfa Fialu

Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: Anna Vacková, E15

Petr Fiala
Šéf ODS Petr Fiala
Šéf volebního štábu ODS Zbyněk Stanjura.
Šéf volebního štábu ODS Zbyněk Stanjura.
Šéf volebního štábu ODS Zbyněk Stanjura.
7
Fotogalerie

ODS bude v povolebních vyjednáváních usilovat o funkci předsedy Sněmovny pro předsedu občanských demokratů Petra Fialu. Občanské demokraty čeká večer schůzka s vítězem voleb, hnutím ANO, které navrhuje do čela dolní komory jejího stávajícího místopředsedu Radka Vondráčka (ANO).

"Já už asi potřetí dostal otázku, jestli budeme chtít pozici místopředsedy, když jsme druzí nejsilnější. My budeme chtít funkci předsedy," uvedl Stanjura. Fiala by podle něj byl důstojným předsedou Sněmovny. "S tím jdeme do těch jednání," dodal.

Na jménu Vondráčka se v pondělí shodla hnutí ANO a Svoboda a přímá demokracie. Stanjura nominaci ANO přímo komentovat nechtěl. "My máme svého kandidáta, volíme svého kandidáta. Neříkáme, jestli je někdo nepřijatelný, není to v osobní rovině, ale v rovině politické," vysvětlil.

Předčasné je podle něj mluvit také o tom, jak bude vypadat obsazení sněmovních výborů. "Nejprve musí proběhnout jednání, kolik výborů bude, jak se rozdělí počty předsedů mezi kluby," konstatoval. Stanjura považuje poslanecký klub ODS za natolik kvalitní, že je připraven obsadit a vést mnohé, ne-li všechny výbory. "Jsme připraveni vést ty, které nám budou v jednáních určeny, máme preference, ale to řekneme partnerům," řekl.