Piráti váhají s podporou Vondráčka do čela sněmovny. Budou znovu hlasovat

Ivan Bartoš

Ivan Bartoš Zdroj: Vacková Anna

František Kopřiva
Poslanecká sněmovna
Andrej Babiš
Pirátská strana
5
Fotogalerie

Poslanci Pirátů budou znovu hlasovat o podpoře Radka Vondráčka z ANO do čela Sněmovny. Nelíbí se jim, že by byli ve stejném bloku s komunisty a SPD. Na posledním zasedání poslaneckého klubu Piráti Vondráčka podpořili, protože už má s vedením dolní komory zkušenosti, a odmítli kandidaturu předsedy ODS Petra Fialy.

"Od té doby se situace výrazně změnila. Pokud tu existuje nějaký blok, kdy ANO má jistou podporu (KSČM a SPD), tak mi jsme v povolební strategii řekli, že to nejsou naši partneři," uvedl ve čtvrtek předseda Pirátů Ivan Bartoš po jednání s ANO. Podporou Vondráčka chtěli Piráti podle Bartoše zprůchodnit ustavení Sněmovny. Poté, co ANO zřejmě získalo hlasy SPD a komunistů, k tomu už mandáty Pirátů nejsou třeba.

Piráti po jednání zopakovali, že mají ve Sněmovně zájem o vedení bezpečnostního výboru, který ale podle nich ANO zřejmě slíbilo SPD Tomia Okamury, výboru pro veřejnou správu, kam spadá i agenda digitalizace, a výboru pro životní prostředí.

Poslední dva by zřejmě Piráti mohli podle reakcí ANO vést, přičemž ve čtvrtek řekli, že pro digitalizaci není třeba zavádět nový výbor pro e-government. Debata o zastoupení ve výborech podle Bartoše zatím neskončila a jeho strana bude mít zájem o tři. "Poptávali bychom třetí výbor - třeba kontrolní," uvedl Bartoš.

Piráti podle něj slíbili, že budou mezi ostatními stranami sondovat a zprostředkovávat dialog tak, aby strany vygenerovaly nějakého kandidáta do čela mandátového a imunitního výboru.

Se zástupci ANO ve čtvrtek Piráti probrali také programové priority. Podle předsedy klubu Jakuba Michálka ANO naznačilo, že je ochotno jednat o změnách v elektronické evidenci tržeb. Nad programovými prioritami se strany sejdou opět za týden.

Piráti ve čtvrtek deklarovali, že chtějí být konstruktivní opozicí, tedy prosazovat své priority do agendy menšinové vlády a připravovat vlastní poslanecké návrhy.