Počet úniků informací roste. Sněmovní komise chce lepší kontrolní mechanismy

Martin Plíšek (TOP 09)

Martin Plíšek (TOP 09) Zdroj: ctk

Sněmovní komise k únikům ze spisů bude v závěrečné zprávě navrhovat posílení kontrolních nástrojů vůči orgánům činným v trestním řízení. Podle statistik Generální inspekce bezpečnostních sborů počet úniků v posledních letech roste. V roce 2014 se zabývala 37 případy, loni jich bylo 52 a za polovinu letošního roku 21.

Komise dnes také usnesením vyzvala ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby zbavili některé podřízené mlčenlivosti, aby mohli být před komisí vyslechnuti. Plíšek v této souvislosti uvedl, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), policejní prezident Tomáš Tuhý nebo premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podřízené mlčenlivosti zbavili. "Věřím, že pan ministr nechce dělat obstrukce," řekl Plíšek na adresu Pelikána.

Komise dnes vyslechla Chovance, novináře Janka Kroupu, bývalého náměstka inspekce bezpečnostních sboru Dušana Brunclíka a policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Členové komise se podle Plíška dozvěděli znepokojující informace zejména od Kroupy, který novinářům řekl, že se ho komise ptala na fungování skupiny kolem novináře Marka Přibila, jakým způsobem tato skupina získávala informace a jak je dál vytvářela.

Kroupa jim podle svých slov odpověděl, že Přibil měl a má skupinu lidí, kteří mu informace opatřovali. "V některých situacích vytvářeli kompromitující materiály na některé oponenty, a to i třeba v kauzách, které jsme nezveřejňovali, ale které jsem dohledával v momentě, kdy jsem po tom pátral," řekl. Plíšek uvedl, že existují neformální paralelní struktury, které spolu komunikují. "To mě vede k tomu, že určitě při koncipování závěrečné zprávy budeme chtít, aby byly posíleny kontrolní vnitřní i vnější nástroje vůči orgánům v trestním řízení," řekl Plíšek.

Předseda komise uvedl, že poslanci obdrželi také první analýzu, která se týkala toho, zda je nepravdivé svědectví před poslanci trestným činem. "Je zřejmé, že nepravdivá informace před vyšetřovací komisí je trestným činem," podotkl Plíšek.

Poslanci se dnes také shodli na tom, že si znovu pozvou k výslechu Přibila, jehož uniklé nahrávky s exministrem financí a předsedou ANO Andrejem Babišem byly hlavním impulzem pro zřízení komise. Na nahrávkách se bavili například o zveřejňování kompromitujících materiálů.

Podle Plíška by měl před komisí přijít vypovídat například Sobotka, olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, policista Vladimír Šibor, který vede speciální útvar zabývající se odposlechy a sledováním lidí, nebo šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych. Poslanci také budou chtít slyšet bývalé policisty, kteří údajně s Přibilem spolupracovali.