Sobotka: Zeman se vysmál ústavě a je spojen s Babišem

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Foto ara

Bohuslav Sobotka
Prezident Miloš Zeman
Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana
4
Fotogalerie

Mezi prezidentem Milošem Zemanem a vicepremiérem Andrejem Babišem existuje podle premiéra Bohuslava Sobotky "mocenský pakt". "Oni se vzájemně tolerují, nekomentují svoje excesy, čas od času se podpoří," řekl Právu Sobotka, který prezidentovi navrhl Babišovo odvolání z vlády. 

Mezi prezidentem Milošem Zemanem a vicepremiérem Andrejem Babišem existuje podle premiéra Bohuslava Sobotky "mocenský pakt". "Oni se vzájemně tolerují, nekomentují svoje excesy, čas od času se podpoří," řekl Právu Sobotka, který prezidentovi navrhl Babišovo odvolání z vlády. Babiš obvinění uváděná jako důvody, proč má být odvolán, odmítá.

Video placeholde
Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana • Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička

"Andrej Babiš přišel do politiky jako politický kazatel, hlásal lepší morálku. Ale v okamžiku, kdy se podle ní měl zachovat, tak absolutně selhal. Já jsem se rozhodl zvolit takové řešení, které by lépe umožnilo pokračování koalice. Návrhem demise vlády jsem otevřel cestu k tomu, aby se mohlo jednat o tom, že v nové vládě nebude Andrej Babiš," vysvětluje Sobotka obsáhle, proč se vůči Andreji Babišovi vymezil do té míry, že oznámil demisi vlády.

Další politické komentáře naleznete na serveru Info.cz >>

Dál předseda vlády popisuje známou historii posledních dní. Jím prezentované řešení by podle něj umožnilo všem stranám zachovat si vážnou tvář. Andrej Babiš to podle něj odmítl a pak zasáhl prezident Zeman, se kterým se Sobotka dostal do sporu při setkání na Hradě přímo před novináři. "Prezident Zeman se vysmál ústavě a demise tak ztratila smysl," řekl Právu Sobotka.

Premiér včera namísto demise odeslal na Hrad návrh na odvolání Andreje Babiše z postu ministra financí. Ústava fakticky říká, že to prezident musí udělat, nedává mu ale žádnou lhůtu, což Zemanovi poskytuje prostor pro další manévrování. Sobotku skrze svého mluvčího setrvale kritizuje a snaží se dokázat, že chyboval a že návrh na odvolání Babiše nemusí platit. Rozhodne o něm po návratu z Číny v druhé polovině měsíce. 

Sobotka při té příležitosti konstatuje, že mezi Zemanem a Babišem je evidentně mocenský pakt a je prý potřeba, aby to lidé viděli. "Jestli Miloš Zeman odmítne Andreje Babiše odvolat navzdory jeho skandálům, tak to jednoznačně potvrdí jejich mocenský pakt," říká předseda vlády.

Článek byl publikován na serveru Info.cz >>