Strany odmítají spolupráci, tvrdí Babiš. O koalici v současnosti jednat nebude

Andrej Babiš (ANO) na povolebních jednáních v Lánech.

Andrej Babiš (ANO) na povolebních jednáních v Lánech. Zdroj: Jakub Poláček

Andrej Babiš (ANO) na povolebních jednáních v Lánech.
Andrej Babiš (ANO) po první povolební schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.
3
Fotogalerie

Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš považuje za zbytečné v tuto chvíli jednat o koaliční vládě. V diskusním pořadu televize Prima Partie dnes uvedl, že ostatní strany nechtějí debatovat o programu. Babiš ani týden po sněmovních volbách, které ANO drtivě vyhrálo, nenašel potenciálního koaličního partnera a chce zkusit sestavit menšinovou vládu z ministrů ANO a nestranických odborníků. Předčasné volby odmítá, v úterý hodlá seznámit s úmysly na personální složení kabinetu prezidenta. Novinářům po natáčení řekl, že ve vládě by měli zůstat současní ministři ANO s výjimkou ministra financí Ivana Pilného, který nechce pokračovat. Má také příslib dvou nestraníků, že v jeho vládě zasednou.

"Bohužel strany kategoricky odmítají spolupráci s námi a je to tak kategorické, že vyjednávat o nějaké koaliční vládě nemá smysl," řekl Babiš. Hlasování o důvěře menšinové vládě by chtěl stihnout do Vánoc. "Určitě nechceme předčasné volby," prohlásil předseda hnutí ANO. Má představu, že každá ze stran, které ve Sněmovně zasedly, si v programu menšinové vlády najde tu svou část. Sněmovnu chce přesvědčit tím, že vláda bude složená, jak řekl, z kvalitních lidí. Zmínil se také, že nynější ministr obrany Martin Stropnický by měl mít v příští vládě jinou funkci.

"Proč nikdo nechce jít do vlády? Proč nikdo nechce plnit program?" vznesl Babiš řečnickou otázku. "Tak my ten program budeme plnit sami, budeme s nimi vyjednávat," nastínil.

Blíže zatím personální složení kabinetu nechtěl šéf ANO komentovat, nejprve chce jména sdělit prezidentu Miloši Zemanovi. Očekává, že se mu podaří seznam vytvořit do 20. listopadu, kdy se poprvé sejde nová Sněmovna. Pro některé kandidáty na ministry to je podle něj riziko, protože zastávají významné pozice, a pokud by vláda nezískala důvěru, mohlo by je to poškodit. Má příslib dvou nestranických odborníků, kteří by ve vládě byli ochotni zasednout. Jména neřekl.

Po 20. listopadu by chtěl jmenování nové vlády uspíšit. Novinářům řekl, že předpokládá účast dosavadních ministrů za hnutí ANO na stejných pozicích jako dosud. Ve vládě ale podle něj nechce pokračovat Pilný. S dosavadním ministrem obrany Stropnickým počítá na jinou pozici. Zda by šlo o ministerstvo zahraničí, nechtěl komentovat. Poznamenal, že jde o přání Stropnického a že by mu nové místo mohlo více vyhovovat.

První by se to podle něj měl dozvědět prezident Miloš Zeman, s kterým se sejde v úterý. Očekává se, že na schůzce prezident Babiše formálně pověří jednáním o sestavení vlády. Babiš ovšem prohlásil, že Zeman od něj určitě nedostane seznam ministrů budoucí vlády.

Podle předsedy ANO se situace po negativní a vypjaté předvolební kampani zaměřené proti jeho hnutí nezměnila. "Bohužel předsedové politických stran pokračují v této rétorice, politikaří. Mám pocit, že rétorika stran jako ODS, Piráti a SPD je taková, že vyhrály volby," prohlásil Babiš.