Vyšetřovatel Čapího hnízda a dozorující státní zástupce přišli o mlčenlivost. Předstoupí před poslance

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek Zdroj: Anna Vacková

Mezi osobnosti, které kandidují za hnutí Andreje Babiše ANO, patří i bývalý novinář Martin Komárek
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci ve volebním centru hnutí ANO v Praze, kde 11. října sledoval výsledky komunálních a senátních voleb.
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Martin Stropnický
předseda hnutí ANO Andrej Babiš
9
Fotogalerie

Mandátový a imunitní výbor si pozval hlavní aktéry kauzy Čapí hnízdo. Kromě Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka vyslechne i vyšetřovatele a dozorujícího žalobce.

Policejního vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila a dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha vyslechne mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny.

Jeho šéfka Miroslava Němcová (ODS) serveru E15 potvrdila, že oba byli zbaveni mlčenlivosti. Nevtípilovi dovolil vypovídat policejní prezident Tomáš Tuhý a Šarochovi nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Neveřejné jednání výboru, který má doporučit zákonodárcům, zda mají či nemají vydat k trestnímu stíhání šéfa ANO Andreje Babiše a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka, začne ve tři hodiny odpoledne.

„Máme docela velký časový prostor, můžeme jednat až do večerních hodin,“ řekla Němcová. Pokud by podle ní výbor nedospěl k rozhodnutí, svolá ho na čtvrtek, pátek nebo i na příští pondělí. „Nechci, aby nám před úterním začátkem schůze Poslanecké sněmovny zůstal v ruce Černý Petr. Tedy že bychom se nedokázali dohodnout, zda oba poslance doporučíme vydat, nebo ne,“ dodala.

Jednání bude zřejmě značně napjaté. Babiš už Nevtípila několikrát napadl. Tvrdí o něm, že byl pro vyšetřování případu cíleně vybrán. Označil ho za "velice kontroverzního" policistu, který figuroval v "kauze kmotry ukradené firmy Neograph podnikateli Vladimíru Sittovi".

Všechny články ke kauze Čapí hnízdo najdete zde >>>

Ředitel pražské policie Miloš Trojánek se však obratem za Nevtípila postavil a vyjádřil mu plnou důvěru. Poukázal také na jeho profesionalitu a vysoké pracovní nasazení.

Podívejte se na shrnutí kauzy Čapí hnízdo:

Video placeholde
Čapí hnízdo: podívejte se, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací • Nguyen Thuong Ly, František Kára