Vzestup českého Trumpa a rána tradičním stranám. České volby budí pozornost v zahraničí

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

Milan Chovanec k výsledkům voleb
Jan Chvojka
Jan Chvojka
Milan Chovanec dorazil do Lidového domu
Milan Chovanec dorazil do Lidového domu
23
Fotogalerie

S velkou pozorností sledují světové tiskové agentury výsledky parlamentních voleb v České republice. Francouzská AFP o jasném vítězství hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše píše jako o vzestupu českého Donalda Trumpa, agentura Reuters sídlící v Londýně se zase pozastavuje nad neschopností dosud vládní sociálnědemokratické ČSSD zúročit ve volbách nynější hospodářskou prosperitu země. Americká AP uvedla, že výsledek znamená ránu pro tradiční politické strany.

"Česká ekonomika se poslední čtyři roky těší rychlému růstu, vyrovnanému rozpočtu a nejnižší nezaměstnanosti v Evropské unii, ale sociální demokraté, kteří vedou vládu spolu s ANO a dalším partnerem, nebyly schopní toto zužitkovat," napsal Reuters.

AFP k volební ztrátě ČSSD uvedla, že strana končícího premiéra Bohuslava Sobotky zažila brutální pád. S ohledem na průběžné výsledky, podle kterých drtivě vyhrálo Babišovo hnutí ANO a na druhém místě skončila Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, která je hodnocena jako protipřistěhovalecká a populistická strana, AFP dodala, že nad Českem visí otázka nejistoty z budoucího směřování země a z nadcházejících vztahů mezi Prahou a Západem, především pak s EU a Severoatlantickou aliancí.

O obavách z vývoje v Česku píše i AP, která svým klientům vysvětluje, že do parlamentu vstoupí strany, které nejsou považovány za takzvané mainstreamové.

Volby 2017 sledujeme online >>>

Podívejte se, jak Milan Chovanec hodnotí volby:

Video placeholde
Milan Chovanec k výsledkům voleb • Pavel Otto