Zeman a Sobotka se pohádali, premiér byl nezvykle ostrý. Přečtěte si, jaké výroky zazněly

Prezident Miloš Zeman předčasně odešel z tiskové konference s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD)

Prezident Miloš Zeman předčasně odešel z tiskové konference s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády.
Prezident Miloš Zeman během schůzky s premiérem Bohuslavem Sobotkou kvůli demisi premiéra.
Bohuslav Sobotka,
Bohumil Pečinka analyzuje dobře maskované lži Andreje Babiše
Prezident Miloš Zeman předčasně odešel z tiskové konference s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD)
8
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka si setkání na Pražském hradě vyložili každý po svém.

V nebývale ostrou výměnu názorů se zvrtlo setkání prezidenta Miloše Zemana s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Zatímco Sobotka dorazil na schůzku, aby hlavu státu informoval o příčinách vládní krize a návrzích na její řešení, Zeman nechal na Pražském hradě připravit sál, jako by ministerský předseda přinesl demisi. Že ji do rukou hlavy státu předá, zveřejnil včera na sociálních sítích Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Video placeholde
Konflikt prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě. • ČTK

„Ještě včera mě sekretariát předsedy vlády informoval o tom, že pan premiér chce přijet, aby podal demisi. Na rozdíl od pana premiéra tomuto angažmá dostojím,“ prohlásil Zeman. Následně poděkoval Sobotkovi za práci a popřál mnoho úspěchů v politickém a osobním životě. „Bůh s vámi,“ dodal.

Sobotka reagoval mnohem obsáhleji, což Zemana zjevně popudilo. Na jeho tváři byl patrný stále potutelnější výraz. „Domnívám se, že vládní krizi lze řešit rychle. Stačí, aby Andrej Babiš upřednostnil zájmy České republiky nad zájmy své,“ prohlásil v narážce na hlavní příčinu současné politické situace.

Babiš tvrdí, že Sobotku k demisi navedl ministr vnitra Chovanec. Podívejte se:

"Sociální demokracie je připravená vyřešit tento problém velmi rychle, postavit vládu na koaličním půdorysu," zdůraznil premiér

Sobotka předpokládá, že prezident bude jeho demisi chápat jako konec celého kabinetu, nikoliv jen premiéra. Dokument chce doručit v polovině května písemně, což podle něj bylo zvykem i u předchozích vlád. „Domnívám se, že komunikace mezi úřadem vlády a Kanceláří prezidenta republiky byla pružná a umožňovala odpustit si tuto akci,“ poznamenal Sobotka.

„Znovu připomínám, že to byl váš, nikoliv můj sekretariát, který oznámil, že mi dnes předáte demisi. Vyřiďte si to,“ kontroval Zeman. „Beru s potěšením vaše ujištění, že demise bude písemná. Jistě uznáte, že ani farář nekáže dvakrát. Tento ceremoniál považuji za konečný,“ uzavřel s tím, že současná vláda by měla dokončit mandát na stávajícím koaličním půdorysu.

„Za moment se k vám připojím. Jen chci říci, že krizi nezpůsobila ČSSD, ale Andrej Babiš,“ nedal s i vzít poslední slovo Sobotka.

Jak si Hrad vykládá ústavu

Krátce před Sobotkou byl na Hradě šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který řekl, že Zeman má právní analýzy, podle nichž nemusí demisi Sobotky znamenat demisi celé vlády. Takový výklad však odmítla většina ústavních právníků a politiků.

„S výjimkou jednoho komentáře k ústavě, který byl publikován, drtivá většina ústavních právníků se shoduje na tom, že demise předsedy vlády znamená demisi celé vlády,“ uvedl předseda poslanecké sněmovny za ČSSD Jan Hamáček. K takovému výkladu se kloní i šéf opozičního klubu TOP 09 a Starostů Michal Kučera a místopředsedkyně frakce ODS Jana Černochová.

Video: Komentátor reflexu Bohumil Pečinka rozebírá Babišovy výrok:

Video placeholde

Bohumil Pečinka analyzuje dobře maskované lži Andreje Babiše • Martin Bartkovský

Rovněž místopředseda dolní komory parlamentu a předseda KSČM Vojtěch Filip souhlasí s tím, že demise premiéra znamená demisi celé vlády, výklad ústavy je podle něho jednoznačný.

„Je to demise celé vlády, protože nikdo jiný než předseda vlády není odpovědný za to, jestli ten nebo onen ministr zůstane členem vlády,“ řekl.

Všechny zprávy o Bohuslavu Sobotkovi najdete zde >>>

„A tedy jednotliví ministři jsou závislí na tom konkrétním předsedovi vlády, protože on jediný může prezidentu republiky předložit jmenování ministra a odvolání ministra,“ dodal.

„My bychom výklad nechali na panu prezidentovi, je to jeho kompetence,“ poznamenal k záležitosti předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.