Komentář Petra Peška: Fronta na „proevropské“ frontě

Pavel Telička

Pavel Telička Zdroj: Anna Vacková, E15

Pavel Telička
Pavel Telička
Pavel Telička
4
Fotogalerie

Nové politické angažmá Pavla Teličky a jeho hnutí Hlas ve volbách do Evropského parlamentu je dobrou zprávou. Zvláště pro tábor euroskeptiků, eurokritiků a eurorealistů. Nebo prostě těch, kteří mají větší odstup od bruselské mašinerie a volají po radikálnějších změnách ve fungování Evropské unie. Je totiž dost pravděpodobné, že „proevropský“ – či spíše probruselský – tábor se ještě více rozdrobí. Ve výsledku pak mohou mnohé ze stran tohoto proudu skončit pod pětiprocentní hranicí volebního ponoru.

Pavel Telička na čtvrtečním prezentování programu popsal své hnutí jako „mladý, svěží, dynamický start-up“. Jeho hnutí tato slova možná naplňuje, on sám ale vzhledem ke svým dlouholetým zkušenostem a pestré kariéře nikoliv. Telička je někdejší člen KSČ, pozdější náměstek a státní tajemník na MZV a klíčová postava našeho vyjednávání o vstupu do EU. Chvíli eurokomisař, nyní europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu.

Ale v mezidobí také lobbista a v neposlední řadě někdejší evropská tvář hnutí ANO. Tedy do „prozření“ a rozchodu s Andrejem Babišem, byť Teličkovo přeřeknutí na tiskové konferenci, kdy omylem začal mluvit o „hnutí ANO“ místo Hlasu, může svědčit o přetrvávajícím mentálním poutu.

Projektem Andreje Babiše se ale očividně inspiroval. A nejen tím, že i on má své hnutí, jehož je hlavní personou. Stačí se podívat na webové stránky Hlasu – místo záložky předseda či předsednictvo je tam prostě „Pavel Telička“, ve fotogalerii na hlavní stránce je na celkem šesti z osmi fotek. Inspirace předchozím hnutím je patrná i v programových bodech Hlasu, kde se mluví o boji proti daňovým podvodům či ve „východiscích a směřování“, kde je vysoká míra korupce v Česku spojována samozřejmě s tzv. opoziční smlouvou.

A v neposlední řadě i tím, že se Pavel Telička po vzoru Andreje Babiše označuje za „workoholika“, jakkoliv si toto označení dle statistik aktivity v Evropském parlamentu zaslouží.

Evropské volby začaly. Jejich průběh a následně i sčítání hlasů sledujte prostřednictvím online přenosu >>>

Pavlu Teličkovi je každopádně třeba přiznat odvahu, že se pustil do nového projektu a jde s politickou kůží na trh – a je jedno, zda chce víc ovlivňovat pozitivním způsobem vývoj EU, či si jen zajistit další bruselské angažmá. Nebyl by jediným.
Spíše bude zajímavé sledovat, nakolik Hlas sebere hlasy podobně smýšlejícím uskupením, ať už jde o koalici TOP 09/STAN, ANO, Piráty, taktéž nový projekt ESO či další. A také – pokud by mu nynější „start-up“ nevystartoval dle očekávání – kam Pavel Telička zamíří příště.