Není to kampaň. Billboardy proti Babišovi dohledu úřadů nepodléhají

Kampaň Stydím se za svého premiéra

Kampaň Stydím se za svého premiéra Zdroj: PRodukujeme

Akce Stydím se za svého premiéra
Akce Stydím se za svého premiéra
Akce Stydím se za svého premiéra
Akce Stydím se za svého premiéra
Akce Stydím se za svého premiéra
6
Fotogalerie

Akce namířená proti premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi, kterému stovka občanů poslala vzkazy přes billboardy, není součástí kampaně před květnovými volbami do Evropského parlamentu. Rozhodl o tom Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

„Nejde ani o propagaci či volební agitaci, ani sdělení v neprospěch žádného kandidujícího subjektu či jeho kandidáta,“ stojí ve stanovisku úřadu, který připomněl, že Babiš v eurovolbách nekandiduje. „A v akci ani nefiguruje politické hnutí ANO 2011, jehož je premiér předsedou,“ dodal úřad.

Evropské volby začaly. Jejich průběh a následně i sčítání hlasů sledujte prostřednictvím online přenosu >>>

O názor jej minulý měsíc požádali organizátoři protestu. „S nadsázkou teď můžeme říkat: To není kampaň. A máme na to papír,“ prohlásil Jaroslav Poláček, majitel agentury PRodukujeme.

Akce proti premiérovi nekončí. Poláčkova firma zahájila novou fázi, ve které lze přes stránku www.stydimse.cz objednat výrobu reklamního plakátu o rozměrech jeden krát dva metry s fotografií zájemce a nápisem „Stydím se za svého premiéra“. Poutač si mohou lidé vyvěsit na vlastní plot, dům nebo třeba na balkon. „Je to levnější varianta, než billboard. Cena plachty nepřekročí 750 korun. Věříme, že tuto možnost využije ještě větší počet lidí, kteří chtějí vyjádřit svůj názor veřejně,“ uvedl Poláček.

Po lednovém spuštění webové stránky stydimse.cz se na sociálních sítích objevily vzkazy, v nichž lidé zdůvodňují, proč se do protestu zapojili a podporují jej. Momentálně jich je 135 tisíc.

„Jsme obyčejní lidi, kteří toho mají plné zuby. Jsme naštvaní občané tohoto státu, kteří každý den zažívají relativizaci lži, demagogie a říkáme si, kam tohle povede,” uvedl například na jednom z videí zpěvák Kryštof Michal.

Volby 2019 komentujeme online: Evropská unie se připravuje na vpád euroskeptiků do Europarlamentu. Více zde >>>