Rathovi mohou senátní volby zajistit imunitu, sází na protiimigrační nálady

David Rath

David Rath Zdroj: profimedia.cz

Senátní volby 2018 vzbuzují pozornost mimo jiné mediálně výraznými osobnostmi, které se o místo v horní komoře ucházejí. Jedním z takových kandidátů je exhejtman Středočeského kraje a bývalý vlivný politik ČSSD David Rath, nepravomocně odsouzený za korupci. Kandidovat hodlá za Českou suverenitu v Litoměřicích, kde byl Rath v průběhu vyšetřování svojí korupční kauzy ve vazbě.

Rath se před volbami profiluje jako bojovník proti privatizaci litoměřické nemocnice, stejně tak proti přebujelé byrokracii a imigraci. Pokud by ale v senátních volbách uspěl, získal by kromě možnosti rozvíjet své politické vize také imunitu. Podle Ústavy nelze poslance ani senátora trestně stíhat bez svolení komory.

Politolog Balík: Hliněné nohy ANO, nezničená ČSSD a comeback ODS. Více zde >>>

Krajský soud v Praze poslal Ratha letos 27. června na 8,5 roku do vězení za korupci u veřejných zakázek Středočeského kraje. Bývalý politik se na místě odvolal.

V den rozsudku Rath prohlásil, že jde o odstranění politického protivníka. Z ovlivňování kauzy obvinil prezidenta Miloše Zemana. Odsouzený Rath se rovněž nepřímo přirovnal k Miladě Horákové. „Jsem rád, že žiji v době, kdy už byl zrušen trest smrti, kdybych žil v době Milady Horákové, pravděpodobně bych dopadl stejně," prohlásil Rath. Prezident má ale na jeho stíhání jasný názor. Když najdou miliony v krabici, diskuse o vině jsou nepatřičné, míní Zeman. Řekl to začátkem roku 2017 při jmenování nových soudců.

Rathova Hostivice

Přestože bude Rath kandidovat za Českou suverenitu v Litoměřicích, jeho život je spjat zejména se středočeskou Hostivicí, kde má i svou ordinaci. V Hostivici, která se nachází kousek od Prahy, spoluvlastní tři domy a byt.

Rath píše i knihy

Mezi Rathovy aktivity ale patří také psaní knih. Je autorem několikadílné řady Absurdní proces, kde popisuje svůj vlastní případ. Později napsal thriller s názvem Řád, který nastiňuje vizi islamizované Evropy. Právě na elektorát, který apokalyptické představy spjaté s přistěhovalectvím bere vážně, hodlá Rath cílit.