STAN se pře s ODS o rezort financí. Tahanice je také o ministerstva práce a průmyslu

Křeslo ministra financí chce ODS získat pro Zbyňka Stanjur

Křeslo ministra financí chce ODS získat pro Zbyňka Stanjur Zdroj: E15 Michael Tomeš

Šéf volebního štábu ODS Zbyněk Stanjura.
Křeslo ministra financí chce ODS získat pro Zbyňka Stanjuru.
Šéf volebního štábu ODS Zbyněk Stanjura.
4
Fotogalerie

Mezi koalicí Spolu a dvojblokem Pirátů se Starosty a nezávislými se tvrdě licituje o nejvlivnější vládní posty. Především jde o křesla ministra financí a šéfa rezortu práce a sociálních věcí. První z nich chce ODS získat pro Zbyňka Stanjuru, zatímco STAN upřednostňuje Věslava Michalika.

Tahanice se odehrává také o ministerstvo průmyslu a obchodu, v jehož čele by KDU-ČSL ráda viděla svého předsedu Mariana Jurečku. Shoda je zatím na pozici premiéra pro lídra Spolu Petra Fialu a na ministrovi vnitra, jímž se má stát šéf STAN Vít Rakušan.

„ODS je přesvědčena, že ministr financí by měl být ze stejné strany jako předseda vlády. Musí mít úzkou vazbu na premiéra, jinak nemá šanci prosadit zásadní změny,“ míní Stanjura, který se spolu s ekonomickým expertem občanských demokratů Janem Skopečkem nejčastěji vyjadřoval ke státnímu rozpočtu.

Oprava: Poslanec Tomáš Tesař je z TOP 09, nikoliv z ODS. 

Jasnou představu o konsolidaci veřejných financí a o daňové politice má také kandidát STAN na druhého nejdůležitějšího člena vlády Michalik. Podle jeho slov nemá nominant ODS nic jistého. „Pouze jsme se zatím dohodli na tom, že premiérem bude Petr Fiala. Všechno ostatní jsou spekulace,“ řekl deníku E15.

Že Starostové boj o finance nevzdávají, potvrdil i zdroj ze STAN: „Začaly se hrát různé mediální hry o posty v budoucí vládě. Ale naším kandidátem na ministra financí zůstává Věslav Michalik.“

Podobně se vyjádřil Rakušan: „O požadavku ODS se budeme bavit ve středu. Ne vždy bývalo ve vládách podmínkou, že premiér byl ze stejné strany jako ministr financí.“

Dalším žhavým vládním postem je křeslo ministra práce a sociálních věcí, o něž usilují Piráti pro Olgu Richterovou. Hovoří se také o předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové. Ta by se však podle některých informací mohla stát šéfkou Poslanecké sněmovny. Na této funkci koaliční sestava trvá kvůli tomu, že třetí pokus o sestavení vlády náleží právě třetímu nejvyššímu ústavnímu činiteli.   

Více zájemců je také o ministerstvo průmyslu a obchodu. Lidovci získali ve volbách nejvíce poslanců od roku 1989 a začali volat po zastoupení ve vládě, které by tomu odpovídalo. „Klíčovými tématy KDU-ČSL jsou rodina, sociální politika a životní prostředí. Rádi bychom obsadili ministerstva práce, průmyslu, zemědělství a životního prostředí,“ vyjmenoval Jurečka.

Pro lídra Pirátů Ivana Bartoše chce strana rezort pro místní rozvoj, ovšem pod podmínkou, že agenda úřadu bude rozšířena o digitalizaci. Možností je i vznik nového ministerstva. „Je to poměrně zásadní agenda. Digitalizace nefunguje, protože ji stále jedou ve svém režimu jednotlivé rezorty,“ míní Bartoš.

Stávající vláda má zmocněnce Vladimíra Dzurillu, který však není členem kabinetu. „Pokud chceme s digitalizací v tomto volebním období pohnout, jako že musíme, měl by k tomu mít někdo jasný mandát ve vládě a možnost si tuto agendu stáhnout pod sebe. Pozice ministra, který by to měl na starosti, je ve hře, měla by vzniknout s patřičnými pravomocemi,“ dodal Bartoš.

Ve hře je také zřízení staronové vládní funkce vicepremiéra pro evropské záležitosti, který by dostal na starost přípravu českého předsednictví Radě EU v příštím roce. Stejnou funkci zastával při minulém předsednictví Alexandr Vondra (ODS).

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Záměr potvrzuje i Lipavský, který by byl v případě většího úspěchu své strany kandidátem na tuto pozici. „Pokud máme mít dvě ministerstva, tak to bude zřejmě Ivan Bartoš na ministerstvo pro místní rozvoj s Olgou Richterovou na ministerstvo práce a sociálních věcí. Takže na to už není pro Piráty prostor,“ dodal bývalý poslanec, který by se nicméně mohl uplatnit jako náměstek nebo poradce. Evropským záležitostem se dlouhodobě věnuje také lidovec Ondřej Benešík, který je kandidátem na ministra zahraničí.