Akcie v USA zpevnily, trh čeká Trumpovu volební porážku

Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden

Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden Zdroj: Reuters

Americké akcie posílily. Investoři v amerických prezidentských volbách očekávají vítězství kandidáta Demokratické strany Joea Bidena, který podle nich podpoří nový rozsáhlý stimulační balík americké ekonomice.

Index Dow Jones stoupl o 2,06 procenta na 27.480,03 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 1,78 procenta na 3369,16 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 1,85 procenta na 11.160,57 bodu.

V případě Bidenova vítězství bude ve Spojených státech patrně schválen program podpory ekonomiky ve větším objemu, než jaký navrhovali republikáni nynějšího prezidenta Donalda Trumpa.

Obdobně dnes zpevnily hlavní akciové trhy v Asii a Evropě. Trhy už započetly Bidenovo vítězství a chtějí, aby výsledek byl jasný a nezpochybnitelný," řekl agentuře Reuters hlavní analytik společnosti CMC Markets Michael Hewson.

Na devizových trzích oslabil dolar. Investoři se obracejí k riskantnějším aktivům. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, kolem 22:25 SEČ klesal o 0,7 procenta na 93,48 bodu. Euro vůči dolaru posilovalo o 0,6 procenta na 1,1716 USD.