Zápisník Martina Čabana: Není Janda jako Janda

Jakub Janda

Jakub Janda Zdroj: ČTK

Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
Jakub Janda
4
Fotogalerie

Za ODS bude do sněmovny kandidovat Jakub Janda. Nikoli ovšem onen slavný zastánce evropských hodnot a potírač Kremlu, kterého valná část ODS bytostně nesnáší, nýbrž ten ještě o něco slavnější skokan na lyžích. Takže netradiční ideologické smíření se nekoná, jen tradiční předvolební akce Přemluv sportovce.

Hráli jsme kličkovanou, zpíval svého času další Janda. Tato píseň se stala neoficiální hymnou pražské ČSSD. Její lavírování mezi dvěma možnými lídry ale asi muselo stejně jako každá kličkovaná jednou skončit.

A tak pražští socialisté řekli slovo. Prahu povede do sněmovny Petr Dolínek. Mezi více než sedmi stovkami hlasujících členů získal o 14 hlasů více než Miloslav Ludvík. Jeho mandát má sílu 50,58 procenta. Jestli by nebylo věrohodnější zůstat u kličkované.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek si postěžoval, že voliči nečtou volební programy stran, ačkoli je politici s takovým nasazením neustále píší. Ačkoli si heslo „změna stylu“ vetkla do štítu úplně jiná strana než ČSSD, uznejme, že vynadat voličům je pozoruhodná inovace v politické komunikaci.

Je pravda, že výchozí pozice pro upoutání čtenáře je v případě politika o dost náročnější než u jiných literátů. Přesto je třeba Zaorálkovi doporučit další slavnou píseň dalšího slavného Jandy. Jmenuje se Snad jsem to zavinil já.