Abromavičiusova rezignace rozvířila na Ukrajině politickou bouři

Odstoupení reformního člena ukrajinské vlády rozkrylo, jak je rozpolcený parlament v Kyjevě neschopný jakéhokoli reformního kroku.

Středeční oznámení ukrajinského ministra hospodářství a obchodu Aivarase Abromavičiuse o jeho rozhodnutí složit funkci vzedmulo mohutnou vlnu reakcí jak z Ukrajiny, tak celého světa. Množí se i spekulace o budoucnosti vlády, která podle mnohých zoufale selhává.

„Nechci sloužit jako kouřová clona zjevné korupci nebo být loutkou těch, kdo chtějí znovu získat moc, na jakou byli kdysi zvyklí,“ odůvodnil své rozhodnutí odstoupit z funkce Abromavičius. Litevský národohospodář je jedním ze zahraničních odborníků, které do vlády povolal prezident Petro Porošenko, aby pracovali na reformách vedoucích k transparentnějšímu vládnutí. Tito lidé však narážejí na odpor oligarchů, pro něž je korupce a zákulisní ovlivňování politiky letitou praxí. Reformní zákony pak často v parlamentu neprojdou, protože většina poslanců pro ně nezvedne ruku.

Nechci sloužit jako kouřová clona zjevné korupci nebo být loutkou těch, kdo chtějí znovu získat moc

Rozhodnutí ministra včera v rozhovoru pro server Ukraine Today komentoval jeho hlavní poradce Adomas Audickas. „Tato rezignace by měla být varovným signálem pro zahraniční investory, aby začali důkladně zkoumat poslední vývoj na Ukrajině,“ řekl Audickas. Stejně tak by měla připomenout představitelům současné vlády v Kyjevě, že pokud se podstatně nezmění nynější administrativa, nebudou rozhodnutí investorů pro Ukrajinu ani zdaleka příznivá.

Odstupujícího ministra podporují svým otevřeným dopisem velvyslanci několika evropských zemí a také USA a Kanady. Chválí jeho úsilí o prosazování nutných změn a boj s korupcí a vyzývají politické lídry země, aby nechali svých malicherných sporů a raději se soustředili na to, co Ukrajině pomůže rozvinout se. Prohlášení ukrajinské analytické platformy Vox Ukraine zase varuje, že ministrova rezignace může odstartovat politickou krizi s nepředvídatelnými následky. Signatáři vyzývají prezidenta Porošenka, aby se k problému okamžitě vyjádřil a ujistil občany, že přebírá odpovědnost za řešení této kritické situace.

Z divokého východu
Ukrajinské politické klima ilustruje nedávná událost v parlamentu. Ministr vnitra Avakov předčítal svůj projev. Bývalý prezident Gruzie Saakašvili, pověřený bojem s korupcí, jej začal obviňovat, že je zloděj. „Žvásty!“ reagoval ministr. Hádka vyvrcholila tím, že Avakov po svém oponentovi vztekle hodil sklenici s vodou, zatímco poslanci žmoulali pera či pozorovali své boty.