AFP: Korejští policisté před olympiádou týrali a zabíjeli lidi z ulic

Soul, Jižní Korea

Soul, Jižní Korea Zdroj: Pixabay.com

Jižní Korea v 70. a 80. letech 20. století nuceně umísťovala tisíce lidí - bezdomovců, opilců, ale především dětí a handicapovaných - do institucí pro takzvané "tuláky". Tito lidé byli mučeni, týráni, zneužíváni a někdy i zabíjeni, napsala dnes agentura AP, která se tyto kauzy snaží rozkrýt.

Jejich zavírání proběhlo v rámci příprav na jihokorejské uchazečství o letní olympijské hry 1988 v Soulu, které země vnímala jako mezinárodní potvrzení jihokorejského vstupu mezi moderní země. A proto dostala policie a místní úřady příkaz „vyčistit“ ulice.

Jedním z těch, kdo mohou o týrání vypovídat, byl tehdy čtrnáctiletý chlapec, kterého policista mučil kvůli kousku chleba v jeho školní brašně. Opakovaně ho pálil zapalovačem v blízkosti genitálií, dokud se hoch nepřiznal, že chléb ukradl - i když to nebyla pravda. A pak se stalo ještě něco horšího. Jedné noci ho dva muži s holemi vytáhli z Domova bratrství, horské instituce, kde se odehrály jedny z nejhorších hrůz v moderní jihokorejské historii, a opakovaně ho znásilnili.

Nikdo nenese odpovědnost

Do dnešního dne nebyl nikdo pohnán k odpovědnosti za stovky případů úmrtí, znásilnění a bití v prostorách Domova bratrství, který byl největší z několika desítek zařízení pro ty, kdo byli pokládáni za nežádoucí. Jak zjistila agentura AP, zneužívání v Domově bratrství bylo nejrozsáhlejší, a přitom se o něm dosud prakticky nic neví. Toto tajemství přetrvává, protože ho kryjí nejvyšší místa.

V zařízeních, jako byl Domov bratrství, byli lidé nuceni k otrocké práci a jejich výrobky se vyvážely do Evropy, Japonska a zřejmě i dalších míst. Rodina, která Domov bratrství vlastnila, provozovala sociální ústavy a školy ještě před dvěma lety. Bývalí chovanci z těchto ústavů chtějí iniciovat vyšetřování, ale vláda blokuje snahy opozičního poslance, který jejich žádost o otevření tohoto případu zaštítil, s odůvodněním, že důkazy jsou „příliš staré“.

Oficiální mlčení znamená, že ticho kolem zneužívání přetrvává i v době, kdy se Jižní Korea připravuje na své olympijské hry v roce 2018. A tisíce bývalých „chovanců“ se zatím nedočkaly ani odškodnění, ani veřejného uznání, natož oficiální omluvy.