AFP: Navzdory narození miminka dominuje britské monarchii šedá

Alžběta II.

Alžběta II. Zdroj: CTK

Blížící se porod rozhýbal místní prodej suvenýrů.
Před londýnskou nemocnicí čekají na narození královského potomka i fanoušci.
Prostor před londýnskou nemocnicí obsadili také novináři.
Před londýnskou nemocnicí se objevili také dvojníci královské dvojnice budoucích rodičů.
Před londýnskou nemocnicí čekají na narození královského potomka i fanoušci.
8
Fotogalerie
Narození syna prince Williama a jeho manželky Kate dá podle předpokladů britské královské rodině injekci mládí. Přesto ale podle analytiků monarchie i v následujících desetiletích zůstane pod kontrolou svých starších příslušníků, napsala agentura AFP.

V sedmaosmdesáti letech nejeví královna Alžběta II. žádné známky, že by chtěla ustoupit od korunovačního slibu celoživotní povinnosti, takže její nejstarší syn Charles, jemuž je 64 let, je potenciálně stále ještě mnoho let vzdálený od usednutí na trůn.

Narození dítěte Charlesovu nejstaršímu synovi Williamovi znamená, že chodbami Buckinghamského paláce budou procházet už čtyři generace monarchů, což přimělo hlavní královské komentátory k tomu, aby se pozastavovali nad prodlužující se frontou na následnictví.

„Pokud bude královna žít tak dlouho jako její matka, která zemřela ve 101 letech, pak bude princi Charlesovi 80 let dřív, než nastoupí na trůn. Mohli bychom zažít nástupnictví velmi starých monarchů,“ řekl Robert Hazell, ředitel ústavní jednotky londýnské univerzity UCL.

Královna zdědila trůn v roce 1952 ve věku 25 let po časné smrti svého otce krále Jiřího VI. ve věku 56 let. V loňském roce oslavila 60 let na trůně a blíží se rekordu královny Viktorie, která do své smrti v roce 1901 vládla 63 let a 216 dní.

První v linii nástupnictví je Charles, který minulý měsíc při setkání s odstupujícím hlavním rabínem zemí britského Společenství zažertoval: „Uvědomuji si, pochopitelně, že jsme oba dosáhli oficiálního důchodového věku. Ale doufám, že ve vašem případě je o něco realističtější než u mě.“ Deník Daily Telegraph o tom informoval pod titulkem: „Do důchodu? Já svou práci ještě ani nezahájil.“

V linii nástupnictví za ním následuje jednatřicetiletý William, který vede průzkumy obliby královské rodiny. Třetí v pořadí následnictví na trůn je nyní jeho novorozený syn.

„Toto dítě představuje příští generaci a schopnost této dynastie přežít,“ řekl Patrick Jephson, bývalý soukromý tajemník Williamovy zesnulé matky, princezny Diany. „Jejich prvotní povinností jako dynastie není otevírat nemocnice a být vlídný ke zvířatům. Tím je zajistit pokračování dynastie.“

Raději už jen koně a psíci

V letošním roce papež Benedikt XVI., nizozemská královna Beatrix, belgický král Albert II. a katarský emír Hamad bin Chalífa Sání všichni abdikovali ve prospěch mladších následníků. Ovšem královna Alžběta v souladu s královským slibem nejeví žádné známky toho, že by chtěla uvolnit cestu Charlesovi.

Sloupkař listu The Times David Aaronovitch napsal, že narození následníka následníkovi následníka trůnu „by nebylo špatným okamžikem, aby nám (královna) sdělila, že by nyní ráda trávila víc času, a to zaslouženě, se svými koni, psíky corgi a pravnoučaty“.

Ačkoli její zdravotní stav a výdrž zůstávají pevné, začala se královna pomalu dělit o tíži povinností s mladšími členy královské rodiny, přičemž Charles přebírá sílící úlohu. V listopadu bude například zastupovat svou matku na každé dva roky pořádaném summitu zemí britského Společenství na Srí Lance.

Ovšem tento přechod může být komplikovaný. Popularita Charlese - a ještě víc jeho druhé manželky Camilly - je stále pošramocená a uznání jejich vztahu se prosazuje jen šnečím tempem od roku 1992, kdy se Charles rozešel s první manželkou Dianou. A navíc, jak sám Charles poznamenal, i oni stárnou.

„Párek sedmdesátníků klopýtajících uličkou Westminsterského opatství ke korunovaci… to 'obchodní značce' (monarchie) nijak zvlášť neprospěje,“ míní Jephson. Další riziko spočívá v tom, že lidé budou na Charlese pohlížet jen jako na „prozatímního krále“, zatímco budou čekat na Williama.