Agentura S&P snížila rating Itálie. Podle Berlusconiho ji ovlivňují média

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o jeden stupeň na známku A. Hlavním důvodem je horší výhled ekonomiky, ale také nejistota na politické scéně. Krok nejvýznamnější ratingové agentury světa je pro trh velmi překvapivý, čekalo se totiž, že pokud některá z agentur Itálii sníží rating, bude to menší Moody's.

Italský premiér Silvio Berlusconi ke snížení ratingu uvedl, že má pocit, že S&P se neopírá o realitu, ale o zprávy v médiích.

„Předpokládáme, že dosavadní pokles tempa hospodářského růstu Itálie vládě ztíží plnění aktualizovaných fiskálních cílů. Navíc podle našeho názoru váhavá odpověď italské vlády na současné napětí na finančních trzích naznačuje, že politická nejistota ohledně způsobů, jak ekonomické problémy Itálie řešit, přetrvá i do budoucna,“ píše S&P.

Italský premiér Berlusconi na krok agentury reagoval sdělením, že Itálie už zavedla opatření, která mají zemi dovést k vyrovnanému rozpočtu. Zakrátko prý budou schváleny další kroky, jejichž cílem je zrychlit hospodářský růst. „Zdá se, že názory agentury Standard & Poor's mnohem víc určují novinové články, než realita. Vypadá to, že jsou negativně ovlivňovány politickými úvahami,“ uvedl dnes ráno Berlusconi.

Finanční trhy v posledních týdnech o riziku snížení ratingu zadlužených zemí eurozóny hojně spekulovaly. Často se v této souvislosti hovořilo o Francii, ta si ale zatím drží nejvyšší možný rating na stupni AAA. Snížení ratingu Itálie zhoršuje další vyhlídky eurozóny, která se potýká s vleklou dluhovou krizí a řeší, zda znovu pomoci Řecku.

S&P už v květnu zařadila rating Itálie do režimu pozorování, se snížením ratingové známky se ale zatím nepočítalo. Agentura navíc uvedla, že výhled ratingu zůstává negativní, což znamená, že k dalšímu snížení ratingu může ještě sáhnout. Výhled růstu italské ekonomiky se podle agentury zhoršuje a S&P nepředpokládá, že by na to Berlusconiho vláda dokázala adekvátně reagovat.

Euro i ceny italských dluhopisů zareagovaly poklesem

Euro na zprávu o snížení ratingu Itálie zareagovalo poklesem a k dolaru jeho kurz klesl až o půl centu na 1,3610 dolaru. Přiblížilo se tak zhruba sedmiměsíčnímu minimu 1,3495 dolaru, na němž bylo minulý týden. Pokud by euro tuto úroveň prolomilo, může klesat až k 1,3410 dolaru. Euru nicméně pomáhají naděje, že se Řecku podaří dohodnout s mezinárodními věřiteli na uvolnění další tranše záchranného úvěru.

Po otevření evropských trhů se začaly snižovat i ceny italských státních dluhopisů. Výnos desetiletého papíru se tak dostal na 5,72 procenta, což je proti pondělí nárůst o 13 bazických bodů. Zvyšují se i výnosy dluhopisů s jinými splatnostmi.

Itálie je pod sílícím tlakem, aby rychleji snižovala dluh, který se nyní pohybuje kolem 1,9 bilionu eur (asi 46,8 bilionu korun). Vláda tak byla nucena prosadit program úsporných opatření za 59,8 miliardy eur (asi 1,47 bilionu korun), minulý týden ho schválil parlament. Do roku 2013 Itálie slibuje vyrovnaný rozpočet.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.