Agonie slovenské pravice pokračuje

Bratislava

Bratislava

Donedávna nejsilnější pravicová strana, Slovenská demokratická a křesťanská unie – Demokratická strana (SDKU-DS), zahájila po volebním debaklu obnovu. Na víkendovém sjezdu zvolila do svého čela Pavla Freša. Hejtman Bratislavského kraje sice není spojován s předchozím šéfem partaje Mikulášem Dzurindou, jeho koncept záchrany je ale zatím poměrně neurčitý. Budoucnost strany, jež by se podle květnového průzkumu agentury Polis ani nedostala do parlamentu, tak zůstává nejistá.

Odborníci míní, že SDKU-DS je až příliš spojená s postavou bývalého premiéra a jejím hnacím motorem byla účast v mocenských procesech. Vše tedy bude záviset na tom, zda se jí podaří přestát odchod dlouholeté ikony a neúspěch v předčasných volbách, kdy získala jen 11 poslaneckých křesel, což jí nedává silné postavení ani v rámci opozice.

„Vyčkávám, ale považuji tuto volbu za riskantní,“ řekl deníku E15 k výběru Freša politolog Grigorij Mesežnikov. Podle něj by zřejmě pro stranu bylo lepší vsadit na Frešovu protikandidátku a bývalou ministryni spravedlnosti Lucii Žitňanskou, jež měla ve volbách v rámci strany nejvíce preferenčních hlasů. Podotkl, že příznivci SDKU-DS se dosud rekrutovali z obyvatel velkých měst a úspěch Frešova konceptu lidové strany, která zaujme i lidi z venkova, je nejistý.

„Jeho vize budoucí politiky SDKU-DS je zatím velmi mlhavá a zřejmě se k ní strana, její nový lídr a spolupracovníci teprve začnou propracovávat,“ řekl zase na adresu Freša deníku Pravda analytik Michal Horský. Hrozí navíc, že by se strana mohla štěpit, spekuluje se o možném odchodu kliky Žitňanské.

SDKU-DS ale není jediným opozičním uskupením, které živoří na hranici volitelnosti. Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka měla v květnové sondě Polis 5,2 procenta hlasů, což je proti volbám mírný propad. Nepatrně si pohoršilo i Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), které se ve volbách stalo nejsilnější pravicovou partají. Toto postavení v nynějším průzkumu zaujímají Obyčejní lidé, dříve působící pod SaS, volilo by je 9,5 procenta lidí.

Také KDH hrozí rozvrat, který by ho mohl stát nějaké to procento. Hovoří se o tom, že populární místopředseda partaje a exministr vnitra Daniel Lipšic ohlásí koncem května „novou vizi pro pravicové voliče“.

Mesežnikov podotýká, že od středu napravo je na Slovensku stabilně k dispozici 35 až 40 procent hlasů, jen je třeba tyto lidi správně oslovit. Stranám, které podle něj nyní procházejí obdobím sebereflexe, bude zřejmě chvíli trvat, než se jim to podaří.