Aktivisté Greenpeace opět ztěžují práci ruským těžařům v Arktidě

protest Greenpeace proti ruské těžbě v Arktidě

protest Greenpeace proti ruské těžbě v Arktidě Zdroj: ctk

Ochránci přírody z hnutí Greenpeace dnes zahájili novou protestní akci proti těžebním aktivitám ruského ropného gigantu Gazprom v Arktidě. (Foto Profimedia)
Skupina čtrnácti aktivistů Greenpeace se dnes zachytila za loď, která má odvézt zaměstnance ropné plošiny Gazpromu do Arktidy.  (Foto Profimedia)
Přivázali se řetězy ke kotvě, k níž připoutali také jednu ze svých lodí. Chtějí tak zabránit lodi pokračovat v cestě. (Foto Profimedia)
K akci přistoupili tři dny poté, co obsadili na několik hodin ruskou ropnou plošinu v arktickém Pečorském moři. (Foto Profimedia)
V pátek šest členů nevládní organizace připlulo k ropné plošině Prirazlomnaja patřící Gazpromu a s pomocí lan se na ni vyšplhali. (Foto Profimedia)
7
Fotogalerie
Ochránci přírody z hnutí Greenpeace dnes zahájili novou protestní akci proti těžebním aktivitám ruského ropného gigantu Gazprom v Arktidě. K akci přistoupili tři dny poté, co obsadili na několik hodin ruskou ropnou plošinu v arktickém Pečorském moři.

Skupina čtrnácti aktivistů Greenpeace se dnes zachytila za loď, která má odvézt zaměstnance ropné plošiny Gazpromu do Arktidy. Přivázali se řetězy ke kotvě, k níž připoutali také jednu ze svých lodí. Chtějí tak zabránit lodi pokračovat v cestě, uvedla Greenpeace.

„Dnes vedeme pokojnou akci (…), kterou chceme donutit plošinu, aby přestala znečišťovat tyto čisté vody,“ řekl výkonný ředitel Greenpeace International Kumi Naidoo.

V pátek šest členů nevládní organizace, mezi nimi i Naidoo, připluli k ropné plošině Prirazlomnaja patřící Gazpromu a s pomocí lan se na ni vyšplhali. Zůstali několik hodin zavěšeni na provazech u plošiny, než je zaměstnanci plošiny proudy studené vody donutili k ústupu.

Greenpeace trvale upozorňuje na nebezpečí plynoucí z těžby v Arktidě a zahájila v červnu novou kampaň, do níž jsou zapojeni herci, filmaři, rockové hvězdy a podnikatelé. Chce učinit z Arktidy čistou oblast bez těžby ropy a průmyslového rybolovu.

Rusko zařadilo rozvoj této oblasti mezi své strategické priority.

Greenpeace považuje těžební operace v oblasti za velmi nebezpečné. Arktida je podle ní vzhledem k nepřístupnosti oblasti a přírodním podmínkám jednou z nejméně vhodných oblastí na světě pro těžbu ropy. V případě ropné havárie by nebylo možné rychle provést záchranné akce a došlo by k ekologické katastrofě, zdůrazňuje Greenpeace.