Al-Káida hrozí Francii dalším násilím, stav ohrožení potrvá týdny

Policejní operace proti útočníkům v Dammartin-en-Goële

Policejní operace proti útočníkům v Dammartin-en-Goële Zdroj: ctk/ap

Náboženský představitel odnože sítě Al-Káida v Jemenu (AQAP) varoval, že Francie se stane terčem dalších útoků islamistů. K jemenské Al-Káidě se hlásili bratři Kouachiovi, kteří v redakci časopisu Charlie Hebdo postříleli 12 lidí. Francouzští policisté při pátečním zásahu bratry Chérifa a Saida Kouachiovy zabili, jakož i dalšího teroristu Amedyho Coulibalyho, který držel rukojmí v košer lahůdkářství na východě Paříže. Prokurátor François Molins oznámil, že policie vzala do vazby pět podezřelých.

„Nebudete v bezpečí, dokud budete bojovat proti Alláhovi, jeho poslu a jeho stoupencům,“ varoval ve svém projevu zveřejněném na internetu vysoký náboženský představil Al-Káidy v Jemenu Harís bin Ghasí Nazarí. K pařížským útokům se ale jménem Al-Káidy nepřihlásil.

Klíčoví členové francouzské vlády se sešli na mimořádném jednání, aby rozhodli o nových opatřeních, jež by měla zabránit opakování teroristických útoků z posledních dnů. Kabinet na dopoledním mimořádném zasedání rozhodl, že o dalších 500 vojáků posílí ochranu pařížské oblasti, v níž podle vlády bude nejvyšší stupeň ohrožení platit ještě několik týdnů. Bezpečnostní složky dnes pokračují v rozsáhlém pátrání po údajné spolupachatelce útoků, která je stále na útěku. 

Pro zajištění bezpečnosti nedělního shromáždění, které má vyjádřit jednotu Francouzů proti extremismu, udělá vláda maximum, řekl ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Na shromáždění v centru Paříži se očekává až milion lidí, včetně mnoha evropských státníků. Přijet má i britský premiér David Cameron či německá kancléřka Angela Merkelová, za Českou republiku premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. 

Ulice Paříže a okolí metropole dnes hlídají tisíce policistů a stovky vojáků. Podle mluvčího generálního štábu Gillese Jarona bude dnes a v neděli v pařížské oblasti rozmístěno ve dvou vlnách celkem 500 vojáků, což zvýší počet nasazených příslušníků armády na 1350. Na celém území státu tak bude dohromady takto mimořádně v terénu 1900 vojáků. 

Pátrání po ozbrojené ženě

Přítelkyně muže, který držel rukojmí v prodejně košer potravin, zatím nebyla dopadena. Podle některých zpráv je Hayat Boumeddieneová ozbrojená a je nebezpečná. Agentury AFP a Reuters ale později přišly s informací, že v době spáchání těchto zločinů byla žena mimo Francii.

Policejní zdroj agentury AFP ale večer uvedl, že Boumeddieneová se „od začátku ledna“ nachází v Turecku. To znamená, že v době, kdy Coulibaly zločiny páchal, už byla velice pravděpodobně mimo Francii. Vyšetřovatelé se nyní snaží ověřit, zda žena odcestovala dál do Sýrie.

Zdroj agentury Reuters, který je „seznámen se situací“, zase uvedl, že hledaná žena opustila Francii minulý týden a přes Turecko odcestovala do Sýrie.

Podle agentury AP jsou turecké zpravodajské služby přesvědčené, že žena hledaná v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži Tureckem procestovala. Žena se jménem manželky Coulibalyho prý přiletěla 2. ledna do Istanbulu a 4. ledna podle všeho přijela do města Sanliurfa u syrských hranic. „Poté zmizela,“ uvedl zpravodajský zdroj AP. Poslední informace o ní je z 8. ledna, kdy turečtí zpravodajci zaznamenali signál jejího mobilního telefonu.

Boumeddieneová - pokladní, kterou partner zradikalizoval
- Narodila se 26. června 1988 jako jedna ze sedmi dětí, údajně je alžírského původu. Když jí bylo šest let, zemřela jí matka. Otec se o rodinu nedokázal postarat a Boumeddieneová vyrůstala u pěstounů. 
- Coulibalyho si vzala při náboženském obřadu v roce 2009, když byl propuštěn z vězení. Oficiální sňatek ale neuzavřeli. Údajně pod vlivem manžela se zradikalizovala. V médiích se objevily fotografie, kde je se svým přítelem jen v plavkách, nyní se málokdy objeví nezahalená. Ráda se také nechávala fotit se zbraněmi. 
- V minulosti se údajně živila jako pokladní v obchodě, z práce ji ale podle tisku propustili kvůli tomu, že chodila v nikábu (muslimský šátek zahalující kromě očí celou tvář). 
- S Coulibalym žili na pařížském předměstí Bagneux a podle sousedů s nimi nebyly žádné problémy. Společně také strávili dovolenou v Malajsii. 
- V roce 2010 se dostala do hledáčku policie. „Když jsem viděla masakr nevinných lidí v Palestině, Čečensku, Afghánistánu a na dalších místech, kam Američané svrhli své bomby, tak se ptám, kdo jsou skuteční teroristé,“ řekla tehdy vyšetřovatelům. Dodala, že „zločiny“ Američanů ospravedlňují činy mužů její víry k ochraně žen a dětí. 
- Její manžel se stal islámským fanatikem ve vězení, kde byl za ozbrojené loupeže a později za prodej drog. Tam se také seznámil s Chérifem Kouachim. Boumeddieneová poté byla podle vyšetřovatelů spojkou mezi svým partnerem a bratry Kouachiovými. Spřátelila se také s přítelkyní Chérifa Kouachiho; v roce 2014 si podle policie obě ženy volaly v průměru skoro dvakrát denně. Hledaná Hayat Boumeddieneová se zastřeleným Amedym CoulibalymHledaná Hayat Boumeddieneová se zastřeleným Amedym Coulibalym | ctk

Bezpečnostní složky nyní pátrají i po dalších možných komplicích. Podle Cazeneuvea se snaží zjistit, zda byla čtveřice teroristů součástí nějaké větší skupiny. V souvislosti s útoky je nyní ve vazbě pět lidí včetně příbuzných zastřelených teroristů.

Policie v pátek usmrtila pachatele atentátu na Charlie Hebdo, bratry Chérifa a Saida Kouachiovy, kteří se po mnohahodinovém pronásledování policií ukryli v tiskárně v obci Dammartin-en-Goële, ležící asi 40 kilometrů severovýchodně od Paříže. Téměř ve stejnou chvíli policisté zlikvidovali také Amedyho Coulibalyho, který v pátek vnikl do prodejny košer potravin na východě francouzské metropole, čtyři lidi při tom připravil o život a dalších 15 zadržoval.

Na těle měl granát

Prokurátor Molins prohlásil, že čtyři Coulibalyho oběti zahynuly krátce poté, co terorista do obchodu vtrhl, tedy dlouho před zahájením osvobozovací akce. Coulibaly také již den předtím na jiném místě u Paříže zavraždil mladou policistku. O úkrytu bratří Kouachiových informoval policii údajně zaměstnanec tiskárny, který se ukryl v druhém patře budovy pod dřezem. Útočníci zajali jako rukojmího vedoucího tiskárny, později jej ale propustili, informovala agentura DPA.

Prokurátor François Molins uvedl, že vyšetřování má zjistit především to, jak byla financována činnost zlikvidovaných teroristů a z jakých míst - ať již ve Francii či v zahraničí - se jim dostávalo podpory. Chérif Kouachi před smrtí řekl, že byl financován odnoží sítě Al-Káida v Jemenu, která se poté přihlásila k odpovědnosti na útok proti Charlie Hebdo.

Podle prokurátora Molinse policisté u zabitých Kouachiových a Coulibalyho našli množství zbraní, včetně nabité těžké odstřelovací pušky M82, dvou kalašnikovů a dvou automatických pistolí. „Na těle jednoho z teroristů odhalil odminovací tým rovněž granát, který byl nastražen jako past,“ řekl Molins. Také supermarket byl plný nastražených výbušnin, dodal.